Când DNA va ajunge la Vâlcea, va mai rămâne liberă doar vânzătoarea de la supermarket

Şi a venit!

Articol scris de Râmnicu Vâlcea Week în 26 SEPTEMBRIE 2015

Dacă Direcţia Naţională Anticorupţie va veni la Vâlcea, nu va rămâne liberă decât vânzătoarea de la supermarket. Cam aşa a sunat zilele trecute declaraţia unui om politic din Vâlcea, om politic destul de bine înfipt în structurile de conducere ale judeţului.

Este şi evident, într-un judeţ unde au existat atâtea tunuri financiare, într-un judeţ în care o cupolă de aşa-zişi oameni de afaceri  au prăduit statul, într-un judeţ în care, deşi sărăcia populaţiei era mai mult decât evidentă, opulenţa unor „oameni de stat” era la fel de vizibilă, într-un judeţ în care Companii de Stat, oameni politici, oameni din Administraţie, Mass-Media au lucrat într-un Ecosistem Mafiot, profund corupt, doar DNA poate face ordine. Este înfiorător să vezi câţi bani nemunciţi s-au învârtit în acest judeţ şi pe bune dacă nu te chinuie o frustrare să vezi câţi analfabeţi şi câţi şemecheri s-au învârtit în absolut toate mediile din Vâlcea!

România, în anul 2007, că a vrut, că nu a vrut, a intrat într-o Uniune. Evenimentul acesta a schimbat, chiar dacă nu pentru moment, dar cu bătaie lungă, absolut toate schemele de funcţionare ale societăţii. Vom ajunge cu foarte mult risc acolo, în modul de lucru al vestului. Asta trebuie înţeles: că DNA, DIICOT, Parchet, ANAF, Parchet, OPC sunt instituţii care, chiar dacă au neghină printre angajaţi, sunt forţate şi exorcizate să judece pe model vestic, sunt instituţii care vor tăia, în carne vie, orice mod de a învârti banul public pe model mafiot.

Judeţul Vâlcea a fost un caz atipic: un judeţ frumos, cu un potenţial de excepţie, a fost prăduit la greu, pe toate palierele, şi de toate haitele de şacali, hiene, corbi, larve… Nu, nu de lei paralei, ci de o scursură de oameni din toate mediile, aşa cum am spus. De aceea nu a dat înainte. Am avut falşi manageri de firme de stat, falşi oameni politici, falşi oameni de afaceri, falşi ziarişti, falşi, falşi, indivizi de orice speţă, care s-au cocoţat şi au înaintat prin tot felul de scheme murdare, pe toate palierele. Aici a existat o cupolă care a izolat judeţul, o cupolă care a cumpărat tăceri, a  mituit, a dat comisioane, a blocat accesul, pe piaţa vâlceană, a oamenilor oneşti. De aceea, azi numeri pe degetele de la o mână firmele private care au intrat în acest judeţ. Multora dintre acestea li s-a cerut tainul şi au făcut slalom printre mafioţii Vâlcii.

Toţi, da, toţi suntem corupţi, nu putem spune un nume direct. Îl ştiţi foarte bine. Este de la şeful de deconcentrată, pus politic, până la managerul de orice companie de stat falimentară, dar care este pupat în fund pe toate canalele.

De aceea, aşa cum spunea omul politic de mai sus, când DNA va ajunge aici la Vâlcea, nu va rămâne piatră pe piatră din instituţiile statului, din oamenii de afaceri, din oamenii politici, din restul decorului care i-au  înconjurat pe aceştia. Nu vor exista bani de câte cătuşe vor zornăi pe aici, şi nici dube suficiente pentru a-i căra pe toţi.

De aceea, o invităm pe doamna Laura Codruţa Koveşi să cumpere numaidecât câteva mii de dosare, să se aşeze pe scaun, să ia pixul şi să scrie pe fiecare cu markerul: Judeţul Vâlcea. Are un prim început – Raporturile Curţii de Conturi, raporturile ANAF, ale Oficiului Concurenţei şi câteva articole strecurate cu greu prin câteva ziare locale. Vă aşteptăm doamne Kovesi… aici este Brazilia de România.

 

P.S.  Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpatul ȘOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influență, într-un dosar în care directorul general al CET Govora a fost deja reţinut, se anunţă într-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Șova Dan-Coman a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale, pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică CET Govora SA, inculpatul Bălan Mihai, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. 

Mihai IONESCU

One comment

  • Marian Pătrașcu

    Felicitări pentru articol, domnule Ionescu! Aveți dreptate în tot ce spuneți! Dar, părerea mea este că nu managerii firmelor private sunt primii vinovați, ba, chiar aș spune că unii au ajuns unde au ajuns, exclusiv prin muncă cinstită și abilități manageriale deosebite. Un exemplu ar fi S. C. BOROMIR IND. Srl, îi cuosc bine pe cei care o conduc, suntem consăteni (Greblești, Vl.).
    Cred că și dvs., ca și mulți alțiii, vă veți fi întrebat de ce până acum lui C. Roibu, demolatorul celui mai mare și mai profitabil combinat chimic din S-E Europei (și asta nu datorită lui, el este un semnianalfabet tehnic și științific, cu un doctorat cumpărat cu banii jos și pus primul pe zeci de brevete de invenție, la care nu a contribuit cu absolut nimic, mai mult – unele dintre ele neaplicate vreodată și chiar fictive, scrise de un securist de la ICECHIM în birou, dar de pe urma cărora a încasat miliarde de lei vechi), nu i s-a mișcat niciun fir de păr din cap? Răspunsul este că, dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi tras pe mulți după el (acoliți, politicieni, ziariști vânduți etc.). Sincer, eu mi-am pierdut orice speranță că acest individ va fi tras vreodată la răspundere pentru jefuirea OLTCHIM-ului. Dacă se va întâmpla asta, deie Domnul, mă ofer martor știu multe despre hoțiile la care s-a pretat. Vă dau un singur exemplu: ani de zile a vândut la export mii de tone de PVC de calitatea I-a, dar OLTCHIM-ul a încasat contravaloarea ca fiind de calitatea a II-a, adică, vezi Doamne, laboratorul de cercetare condus de mine, elaborase numai tehnologii defectuoase, iar secțiile productive nu erau în stare să producă PVC de calitate superioară. Asta, în timp ce colegii și subalternii mei ne-am ales toți cu hepatite toxice, clorura de vinil și alte substanțe cu care lucram (solvenți clorurați, stabilizatori cu plumb etc.) fiind cancerigene! Și câte alte mârșăvii nu a făcut C. Roibu, pus în fruntea Oltchim-ului fără absolut niciun merit tehnic ori științific (în timp ce eu mi-am câștigat gradele științifice în urma unor concursuri)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *