Canalizare în toată comuna Mateești, anunță primarul Cosmin Anghelescu

Luni, 13.03.2023, a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de extindere a canalizării pe o lungime de19 km, pe străzile: Greci, La Moara, Măgura I, Măgura II, Măgura IV, Măgura V, Călărășești II, Pătraști, Ursoaia, Palaghi II, Fabricii, Scăuniș I, Scăuniș II, Modrești, Anghelești, La Lăutaru, La Tăvică, La Ionescu, Str. Principală Turcești – Berbesti continuare (Dj 605A), Str. Secundară Turcești – Stroiesti(Dj 676D) și Codrești. Proiectul a fost întocmit anul trecut, depus și aprobat prin programul de finanțare Anghel Saligny si are o valoare de 19.421.184,11 lei fără T.V.A. Străzile care nu au fost cuprinse în acest proiect vor face obiectul unei alte extinderi, iar pentru cele pe care vor fi executate lucrări proiectul cuprinde și aducerea la stadiul inițial al străzilor, anunță primarul din Mateești, Cosmin Anghelescu.
”Cu răbdare vom reuși să le facem pe toate. Rețeaua de canalizare este foarte importantă pentru o localitate întrucât, dacă ne dorim drumuri de calitate, asfaltate și cu trotuare, trebuie să avem aisgurate mai întâi utilitățile pe respectivele străzi. Fiind lucrări de anvergură, nimeni nu se așteaptă că vor fi gata de îndată. Dar, prin perseverență și angajament acestea vor fi realizate. Primul proiect, cel de “Înființare canalizare în comuna Mateești”, este executat în proporție de 90% . Întârzierea a apărut din cauza neprimirii în timp util a avizelor de branșare pentru cele 90 de pompe electrice ale căminelor. Acestea au început să fie emise tocmai în sezonul rece, când lucrările au fost sistate din cauza vremii nefavorabile.
Cele 2 proiecte se vor pune împreună în funcțiune. Suntem mândri că am reușit să obținem această finanțare și că au participat la licitație antreprenori cu experiență. Le mulțumim tuturor celor implicați” – Cosmin Anghelescu. 
Și important de reținut, în Mateești, se realizează un sistem unicat de canalizare – canalizare vacuumatică.

Sistemele de canalizare vacuumatică sunt sisteme de canalizare menajera moderne care colectează și transportă apa uzată de la utilizatori la stația de epurare sau cămine de deversare în alte sisteme de canalizare, cu ajutorul presiunii negative generate în sistem de o stație de vacuum.

Sistemele de canalizare vacuumatică sunt recomandate în special în zone unde canalizarea gravitaționala necesita săpături foarte adânci pentru șanțuri, în zonele unde pânza freatică este foarte aproape de suprafață, trenul nisipos, stâncos unde săpăturile sunt greu de efectuat.

Sistemele de canalizare vacuumatică folosesc, pentru transportul apei uzate, diferența de presiune între presiunea atmosferica (1 bar) și  presiunea negativă ( 0,5 – 0,7 bar) din canalul colector, fluidele putând fi transportate și în contrapantă.

Rețeaua poate fi amplasată sub adâncimea de îngheț spre deosebire de rețeaua de canalizare gravitațională care trebuie amplasată la adâncimi mai mari, funcție de topografie, pentru asigurarea pantei de scurgere. Diametrele conductelor de canalizare sunt mai mici pentru aceleași debite de transport, față de sistemele gravitaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *