Căminul Cultural Malvina Urşianu urmează a fi terminat în această lună
Lucrările de reabilitare a Căminului Cultural care ar urma să poarte numele Malvinei Urşianu sunt pe ultima sută de metri, afirmă primarul Nicolae Concioiu.
„A fost o lucarea pe care ne-am străduit să o facem din fonduri locale. Pot spune că va iesi un complex socio-cultural frumos, o clădire care va înnobila centrul civic al comunei. Vorbind de centrul civic, trebuie să menţionăm faptul că urmaşii doamnei Urşianu au donat acest teren pentru comunitate, un gest lăudabil, astfel încât putem gândi un proiect unitar de a amenajare a unui parc şi a unie pieţe publice”, spune primarul Concioiu.
De altfel, Malvina Urşianu va avea un bust în acest centru civic, urmaşii urmând să decidă lucrarea, executantul lucrării şi modelul.
Malvina Urșianu s-a născut la 19 iunie 1927, în localitatea Gușoieni, județul Vâlcea.
A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie și biblioteconomie de la Arhivele Statului și a urmat cursul experimental de cinematografie susținut de regizorul, scenaristul și actorul Jean Georgescu, potrivit site-ului TVR. Din 1952, a fost asistentă de regie pe lângă Jean Georgescu și Victor Iliu, la Studioul București. A fost scenaristă a filmului „Bijuterii în familie” (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, de la regia căruia a fost îndepărtată din motive politice. Din 1967, a fost reintegrată profesional ca regizor și scenarist.
Din portofoliul său de filme fac parte: „Gioconda fără surâs” (1967), ”Serata” (1971, regizor și scenarist), ”Trecătoarele iubiri” (1974, regizor și scenarist), ”Întoarcerea lui Vodă Lapușneanu” (1980), „Liniștea din adâncuri” (1981), ”Pe malul stâng al Dunarii albastre” (1983), „O lumină la etajul zece” (1984, regizor și scenarist), ”Figuranții” (1987), ”Ce lume veselă…” (2003, regizor și scenarist) și filmul de televiziune ”Aici nu mai locuiește nimeni” (1995).
În anul 2003, i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaștilor din România pentru filmul ”Ce lume veselă”, moment care a marcat retragerea Malvinei Urșianu din activitate, notează site-ul TVR
Malvina a murit pe 6 august 2015, la Bucureşti.
Liviu POPESCU