Călugării de la Flămânda, monahii care i-au salvat pe pandurii lui Tudor de la osândă

Numărându-se printre cele mai frumoase aşezări de rang mijlociu unde domină cu preponderenţă zona de deal, altitudinea fiind de 300 de metri, comuna Galicea deţine un frumos patrimoniu ecleziast şi de istorie dar şi frumoasele legende ale căutătorilor de aur de pe Olt.

Un episod demn de menţionat despre istoria comunei Galicea se petrece în 1821, la Mănăstirea Flămânda, loc unde pandurii lui Tudor Vladimirescu au găsit sprijin şi de unde s-a negociat cu puterea otomană nepedepirea acestora.

Astfel, la Drăgăşani, în lupta finală, în 7 iunie 1821, trupele revoluţiei eteriste erau învinse. Rămas aproape singur în faţa numeroaselor forţe turceşti, „Batalionul Sacru“, detaşamentul de frunte al Eteriei, a luptat plin de abnegaţie până ce a fost nimicit. Era format din vreo 600 de tineri infanterişti mavrofori sau ierolohiţi (cei cu haine negre), voluntari idealişti, majoritatea tineri cu excepţionale studii la Academiile din Iaşi, Bucureşti şi la vestite şcoli din Europa. Pandurii lui Tudor demoralizaţi după ce liderul lor fusese asasinat au părăsit câmpul de luptă şi urcând pe firul Oltului, au ajuns la Mănăstirea Flămânda, unde au fost găzduiţi.

Ipsilanti fugise la Cozia dar acolo nu a stat mult pentru că trupele otomane îl căutau şi în cele din urmă a fugot peste munţi.

Pandurii lui Tudor erau decişi să se apere în mica mănăstire, în caz că turcii ar fi dorit să-i aresteze pentru participarea la revoluţie. Printre cei care au purtat discuţii cu Bucureştiul au fost preoţii şi stăreţia mănăstirii. Aceştia au reuşit prin donaţii să cruţe viaţa pandurilor

Astfel după un an de negocieri cu Bucureştiul, pandurii au reuşit să obţină amnistia şi au fost astfel iertaţi pentru revoluţia de la 1821, primind dreptul de a se întoarce înapoi la casele lor.

De fapt din rândul pandurilor au fost ulterior recrutate gărzile noilor domnitori români care au fost repuşi pe tron după perioada fanariotă.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără efortul şi dârzenia monahilor de la Flămânda, călugării anonimi care au scris o frumoasă pagină de istorie românească, atunci când spiritul nostru, tradiţiile, limba erau în pericol de a dispărea…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *