Călimăneştiul rămâne o staţiune pentru moşi şi babe

Călimăneşti-Căciulata rămâne din păcate şi azi o staţiune de babe şi moşi. Nici măcar actuala administraţie nu a reuşit să schimbe această emblemă a staţiunii aşezată într-un cadru natural de mii de ori mai frumos decât cel unde se află Sinaia. Cozia bate Caraimanul, iar râul Olt nu se compară cu pârâiaşul de Prahova. Dar cu tot cu defileul, castru, insule, etc, această staţiunea este una cu parfum tovărășesc, de mici, grătar, bere la pet şi atât.

În Călimăneşti într-o singură zi, amiază, ai văzut tot, de la vărzărie până la Buganu. Şi până la urmă ce ar fi de văzut, o serie de blocuri ceauşiste care stăpânesc intrarea în metropolă până la pavilion, resturi de hoteluri jerpelite, case în ruină, o primărie vopsită doar la şosea, trotuare anemice, găurite, o serie de case aflate de vânzare şi Căciulata, care se termină cu nişte hoteluri ceauşiste şi un bazar. Restul, clasicele mănăstiri pe care le tot lăudăm, că altceva ce?

Turistul, care nu e babă şi nici moş nu are ce face în Călimăneşti. Nu are cazinouri, nu are pub-uri, nu are cluburi selecte, nu are unde practica un sport de iarnă, nu are terenuri de sport, nu are nimic. Ba da, poate pescui oblete, în apele râului Olt şi vedea cum călugării de la Cozia sau Turnu pasc vitele printre bălăriile crescute la Arutela.

Singura alee de cură balneară sau a geniului, care se află prin pădure, este neterminată, nu apare marcată pe nicăieri, dai din întâmplare de ea şi de podul de fier făcut de nemţi. Ba nu, Călimăneştiul are două centre de informare turistică, unul în oraş şi unul în Căciulata. Dar pentru ce? Pentru babe şi moşi.

Păcat, domnule Constantinescu, ne aşteptam ca după fanteziile domnului Amuzan, să încercăm să recuperăm prin staţiunea vâlceană ceva turism nesubvenţionat. Dar nicio şansă, pentru că turistul între 25 şi 45 de ani nu are căuta în acest sanatoriu care începe la Vărzărie şi se termină la Buganu. Unul cu bani, nu opreşte decât un sfert de ceas la Cozia, pentru că a auzit el undeva de mănăstirea asta. Apropos, oare primăria din Călimăneşti ştie acest lucru? Că la Bucureşti, s-a auzit de mânăstirea Cozia, dar 1 din 10 oameni ştiu că aceasta se află pe raza localităţii Călimăneşti. Şi asta este dramatic. Deci, staţiunea vâlceană nu are nici un stimulent pentru turiştii tineri sau cei cu bani, este doar un loc de refugiu pentru cei din Râmnic când vor să iasă la o bere şi să se scalde la piscina din Căciulata. Nu avem promovare, pentru că nu avem cu ce. Undeva sus se află un releu, la dracu, din banii ăia care s-au băgat în prostia aia de la Seaca, se făcea o telecabină de sus până pe Cozia şi se mai făceau şi trei popasuri pe traseu.

Recomandăm primăriei ca acolo, la Seaca, să scrie pe un panou „Macheta Centralei de la Cernavodă, scara 1:50”, cu siguranţă ar avea turişti care să admire cele 4 reactoare mici şi unul mare.

Până atunci, nu rămâne decât să le urăm viaţă lungă septuagenarilor şi octogenarilor care vin la băi an de an, pentru că, nu-i aşa, parizerul pe care îl cumpără de la magazinele mixte, pateul  şi roşiile bagă bani la bugetul local!

Nu aşa se face turism pentru 2014, ar trebui să înţeleagă executivul din Călimăneşti, oraş care, repet, se află situat într-o zonă însutit mai frumoasă decât unde se află Sinaia.

A.P.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *