Călimăneştiul este oraşul care-şi dublează în fiecare vară populaţia

Deja nu mai este niciun secret, faptul că staţiunea balneară Călimăneşti-Căciulata îşi dublează în fiecare vară populaţia, ajungând doar în luna iulie, potrivit datelor oficiale, la peste 20.000 locuitori.

Asta şi pentru că vara anulul 2019 a venit cu un nou centru spa, cu noi croaziere pe râul Olt, iar premisele pentru anii următori, însemnând un adventure park, alei de promenadă, hoteluri de 4 stele, spun că cifrele vor creşte galopant.

Acum 10 ani, staţiunea Călimăneşti-Căciulata trăia într-o inerţie post-socialistă, bazându-se pe turismul social, cel trimis de casele de pensii, din toată ţara. Hotelurile vechi şi nerenovate, lipsa unor unităţi de alimentaţie publică civilizate, arătau o staţiune ştearsă, în care nu aveai ce face.

Lucrurile s-au schimbat, odată cu investiţiile în agrement. În complexele spa, în cluburi şi lucrurile au început să se mişte. Investitorii în turism au înţeles că nu trebuie să se focalizeze pe turismul social şi că, dacă doresc venituri mai mari, trebuie să aibă ca prioritate creşterea confortului, să diversifice paleta de agrement.

Aşa s-a ajuns ca azi, să vorbim de turişti străini la Călimăneşti şi la lipsa locurilor de parcare în plin sezon estival.

Oraşul oferă posibilităţi de distracţie, proceduri medicale, multe drumeţii, croaziere pe râul Olt, vorbim de important centru de patrimoniu (4 manăstiri şi un castru roman) iar posibilitatea asfaltării complete a drumului spre Vârful Cozia (accesibil în prezent pentru maşini de teren) dau o altă definiţie conceptului de turism la Vâlcea.

Primarul Florinel Constantinescu spune însă că România turistică întâmpină o problemă destul de gravă: “Lipsa personalului specializat în domeniu”

“Şi nu mă refer doar la recepţineri, camerişti, bucătari. Mă refer la personalul vector din turism. Agenţi de marketing, ghizi, personalul care necesită o anumită educaţie şi pregătire, cunoscător de limbi străine, de geografia unei zone, de istoria locurilor, personalul din turism care ştie să promoveze, atragă şi să introducă un turist în arealul geografic. Nu avem un învăţământ turistic pe acest palier. Turismul nu înseamnă strict personal tehnic hotelier, turismul înseamnă o conduită, e o cultură a turismului, dacă pot să-i spun aşa. Aici stăm prost”, spune primarul din Călimăneşti.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *