Călimăneşti, staţiunea de excelenţă care oferă turiştilor în dar… nemurirea

Am străbătut în aceste zile regina turismului balnear din România; este vorba de Călimăneşti – Căciulata.

Da, acum, la început de an, se poate spune că staţiunea aflată la buza Defileului Oltului a schimbat, în 2015, cuponul de pensie pe certificatul de adolescent.

Staţiunea vâlceană este plină, oferta de apă termală, cea de restaurante, de parcuri impecabil amenajate, toate au creionat deja parcursul pentru 2016 al uneia dintre cele mai frumoase localităţi de munte din România.

Cu patru mănăstiri de patrimoniu, cu două parcuri europene, cu două aqua landuri, vom discuta despre alţi parametri în turism pentru acest an.

Micul colţ de rai, atestat de Mircea cel Bătrân, combină o boemie montană cu o jovialitate turistică, având, astfel, prima şansă pentru a deveni un loc de excelenţă. Autostrada care va aduce direct spre Călimăneşti fluxul de turişti va ridica definitiv percepţia despre balneologie în ţara noastră.

calimanestiPentru că, până acum câţiva ani, balneologia era privită drept Cenuşăreasa turismului din România, văzută ca o nişă doar pentru turismul social. Nu e aşa, balneologia este terapia de care au nevoie şi un suflet şi un trup tânăr, iar o scaldă în apă termală, cu o bere sau un coktail în mână şi cu multă distracţie, face ca balneologia să fie mult mai tentantă decât, de exemplu, o Sinaie bulevardieră.

Da, pentru că, dacă pe Valea Prahovei, turismul îşi atinge limitele prin oferta de semi-lux, pe Valea Oltului, apa termală, parcurile de distracţie, restaurantele, peisajul montan impunător vor avea un cuvânt de spus începând cu acest an.

O săptămână de Călimăneşti oferă o altă perspectivă faţă de o săptămână de Buşteni. Mai ales după ce se termină sezonul de schi. Vârful Cozia nu e cu nimic mai prejos decât Caraimanul, iar Oltul rege lasă un muzeu Smithosnian în aer liber pentru cel care optează să facă o cură de sănătate la Călimăneşti.

Peste cinci ani, odată cu autostrada Sibiu-Piteşti, Călimăneştiul va avea prioritatea unei staţiuni europene, va exista aici un compozit cosmopolit, o altă definiţie pentru tipul de turism de aici.

CalimănstiPentru că aşa cum Oltul preferă să se odihnească după chingile Defileului, aşa şi turistul va opta pentru o relaxare recofortantă, dar şi tonică prin diversitate, la Călimăneşti.

S-ar putea ca şi Mircea să-şi plimbe spiritul lui blajin, dar şi războinic, printre cafenelele Călimăneştiului, pentru că o astfel de staţiune a sănătăţii oferă altceva, secretul tainic al cosmosului – nemurirea…

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *