Câineniul este obligat să devină satul turistic al Vâlcii de Nord
Vâlcea noastră frumoasă are mai multe regate, are ţinuturi domneşti, are portative, are esenţa românismului, grupată printre munţi şi cascade, torenţi şi izvoare, cânturi şi legende…
Vâlcea începe cu Ţara de Nord, cu un principat unic prin diversitate, o poveste de dincoace de munţi, de la Câineni.
Câineni, povestea saşilor trecuţi de munţi, ruperea nordului, intrarea Oltului, în judeţul regal, începutul vieţii noastre de vâlceni, marginea cnezatului de acum peste 1000 de ani, aşa începe pelerinajul prin Vâlcea de Nord.
Cum treci de Râul Vadului, pe sub podul de fier şi beton, şi calci spre Valea lui Vlad, pe Via Carolina, intri acolo, unde nimeni nu ştie de e Ardeal sau Valahie. Unde clopul pus pe o parte, pe lângă poarta săsească, graiul molcom al localnicilor marchează intrarea în cel mai frumos judeţ – Vâlcea de România.
Câineniul este obligatoriu să fie primul sat turistic al Vâlcii. Pentru că are ce oferi. Pensiunile au apărut de dincolo de mormintele istoriei, atunci când în două rânduri mondiale, războaiele românilor pentru Unire şi pentru Integritate, au făcut apel la noi, urmaşii, să respectăm sângele celor care răsar în fiecare an, sub formă de flori prin munţii Vâlcii.
Ce poate vedea aici un turisti? În centrul helvetic al comunei începe Loviştea ascunsă spre Grebleşti şi Oltul spre Robeşti. Munte, brad, mojdreni, zade, jnepeni, izvoare care vin de pe muchia muntelui la Apa Cumpănită. Biserici de 100 de ani, portul alb şi negru, mănăstiri, drumuri care şerpuie pe malul Boiei, cufundându-se în basm. Case care se joacă prin flori de iasomie, poezii spuse de fete frumoase, Rusaliile sfinte cântate de preoţime în altar. Stânci unde caprele negre schimbă pajiştile verzi în tablouri unice de vară.
Primăria din Câineni lucrează la infrastructură, trotuare pe DN 7, continuă proiectele de reabilitare a unităţii sanitare şi caută soluţii pentru reabilitarea drumurilor forestiere. Unde se loveşte de birocraţia românească în accesarea de fonduri. O birocraţie care spune că dacă UAT-ul nu are pădure în proprietate, nu primeşte finanţare pentru reabilitarea drumurilor forestiere.
Dar soluţiile sunt căutate de edilul Ion Nicolae pentru a face din Câineni primul sat turistic al Vâlcii, pentru a reuşi împingerea infrastructurii până sus spre coama muntelui, deschizând astfel pârtie pentru investitorii în turism.
Liviu POPESCU
Pt a fi sat/comuna de interes turistic nu este nevoie de infrastructura pana pe coama muntelui…sau nu la modul la care s-a lucrat pana acum…
Turistul vrea facilitati in vale.Pe munte isi doreste sa se bucure de natura,nu sa admire interventia umana.
Dezvoltarea comunei dpdv turism consta in a facilita turistului ajungerea la aceasta destinatie….Acces facil terestru si feroviar(gara este in paragina, drumurile ce leaga satul de resedinta de comuna nemodernizate,transport public intre aceste sate si gara sau E81,ioc); cazare- pensiuni putine,care nu pot satisface cerere mare de turisti; canalizare inexistenta in comuna; apa curenta nepotabila(in conditiile in care apa captata vine din izvorul muntelui si este de calitate!!! dar lucrarile facute pt distributia ei nu sunt facute corespunzator); iluminatul public nesatisfacator; servicii medicale inexistente (desi comuna are un spital mare dar nefolosit); marcaje turistice lipsa (dar facem drum practicabil cu masina,pana in varful muntelui), promovarea valorilor locale nu mai are nicio baza…si cate si mai cate!
Turistul roman,dar mai ales strainul nu-si doreste modernizare totala,isi doreste un mediu natural,in care sa se bucure de salbaticia naturii. Daca nu se respecta aceasta cerinta, zona va ajunge o a 2-a Valea Prahovei!!!!
Dragă Andrei, susțin 100% punctul tău de vedere, adăugând curățenia, cinismul si implicarea oamenilor(inexistente astăzi din păcate).
Scuze… CIVISMUL era cuvântul potrivit. Tehnologia mi-a jucat feste.
CIVISMUL lipsește cu desăvârșire si de aici problema cu poluarea Vaii Mari, ulterior a Oltului, cu gunoaiele aruncate la intrarea in sat, langa școală, cu mașini conduse haotic de cetățeni lipsiți de educație si respect.
Ma bucur cind vad ca mai exista si oameni ambitiosi,care stiu ca rostul omului este nu de a sta cu miinile incrucisate si a spune nu se poate,ci de a vedea in orice situatie o solutie de rezolvare.va urez mult succes