Câineni, comuna ”transilvană” a Olteniei de Nord
Câineniul este prima comuna vâlceană din nord, disputată timp de aproape un mileniu de două state, cel românesc și cel austro – ungar, ulterior de două județe Vâlcea și Muntenia. O comună care financiar, la această oră este cea mai bogată dintre cele 5 ale Țării Loviștei, având venituri proprii care se apropie, estimativ, pe 2022 de 8 miliarde vechi (800 mii lei, 327 per capita), venituri asigurate cu preponderență de industria energetică, de obști și timid din turism. Pentru că, din punct de vedere turistic, este comuna cea mai avansată, aici funcționând câteva pensiuni, o comună care vara e luată cu asalt de montaniarzi, aici începând cele mai importante trasee care taie creasta Făgărașilor, dinspre vest.
”Da, potențialul turistic sunt convins că este cel care se va concretiza în anii următori. Fiind o comuna montană, bogată în tradiții, tocmai din această compoziție între Ardeal și Oltenia, oferă un farmec zonei. Din punct de vedere al infrastructurii sperăm să încheiem toate drumurile care mai necesită reabilitare. Sunt convins că odată cu autostrada și cu timpul relativ redus până aici, va crește numărul de case de vacanțe și cabane care se vor ridica în Câineni. Da, probabil că peste câțiva ani se va schimba cu totul geografia economică a zonei”, susține primarul Ion Nicolae.
Edilul spune că investițiile sale se concretizează în educație (reabilitare moderată a școlii gimnaziale), în sănătate, în utilități (rețeaua de canalizare care este în evaluare) pentru că atragerea de rezidenți în comuna Câineni depinde foarte mult de standardele de viață și confort pe care le pune la dispoziție.
Din păcate, pe teritoriul comunei se află o mare investiție abandonată, este vorba de Hidrocentrala Câineni, a cărei construcție începuse la finele anilor 80. De mai bine de 15 ani, investiția și așa făcută cu țârâita s-a oprit și date fiind noile norme de obținere a avizelor de mediu, dar se pare că sunt sanse ca această investiție să mai continue, după ce Primăria a emis certificatul de urbanism.
Comuna Câineni va merge categoric pe axa turismului și poate că pe viitor, chiar și Hidroelectrica, va înțelege că lacurile de acumulare, cum este cel din localitate, pot fi folosite în scop turistic. În acest an, pe lângă multe alte investiții, rețeaua de canalizare este una prioritară. Plus multe alte proiecte cu fonduri europene.
În orice caz, comuna Câineni are mari șanse ca odată cu autostrada să își dubleze veniturile din prezent, cel puțin, dacă nu mai mult, asta depinzând atât de punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu – biserici, situl vechii cetăți Arxavia – peșterile verticale, etc. Cât și de apetența pentru investii, a oamenilor de afaceri, având în vedere că nodul de la Cornet se află la nici 10 km distanță.