Caascada de basm sau cum lacrimilor zeilor curg minunat în Cheile Păteștiului, la o jumătate de oră de Râmnic

În miezul zilelor caniculare ale verii, la nici o jumătate de oră de Râmnicu Vâlcea, se află un tărâm de basm, cu păduri răcoroase, cu pârâruri care curg printre pietre însemnate cu fosile de acum 2 milioane de ani, la poalele celui mai solemn versant care înnobilează frumosul județ al Vâlcii.

Cui o cascadă ruptă din picturile unice ale naturii de munte, zona Pătești poate fi o destinație de o drumeție pentru cei care nu cunoasc încă îndeaproape povestea acestui județ minunat, pe care l-am numit cel mai frumos din România.

Cascada Pătești este o invitație pentru oricine care admiră natura și vrea să o simtă aproape de miezul ei, să o atingă, să-i simtă pulsul, să o respecte să argumenteze că lucrurile frumoase aparțin contingent acestui județ.

Ca să ajungi la Pătești, ai la dispoziție o jumătate de oră, de fugă dinspre Râmnicu Vâlcea, pe maul estic al Oltului, să traverseze coomuna Dăești, spre Călimănești și apoi la bifurcația Jiblei, să alegi dreapta, la intrarea în localitatea care este tivul Coziei. Sălătrucel.

Comuna Sălătrucel era roba acestui frumos munte, o robă care coboară în trepte de sub marginea vârfului până la Coisca.

Pe drumul care se află în reabilitate, complet asfaltat în Sălătrucel mergi până la intersecția cu Șerbănești, apoi drumețul face la stânga spre primărie. Drumul spre Pătești continuă înainte dair după Centrul de Promovare turistică, drumul se lasă în dreapta la prima intersecție.

Mergi pe asfalt o bună bucată, după care se intră pe un drum forestier, reabilitat de Romsilva acum vreo 5 ani. După trei km drumul se termină chiar la ieșirea pârârului Pătești din  chei.

De aici începe un traseu deloc dificil, pe malul pârâului, unde echipa noastră a descoperit acum cinci ani, depozitul fosilier, un traseu de 20 de minute până la Cascada Pătești. Un drum prin chei, având mereu în dreapta, pârâul rece și deasupra coroanele fagilor, oferind umbra și răcoare drumețului.

La  capătul celor 20 de minute apare frumoasa cascada de 4 metri înălțime a Păteștiului. O cădere de apă care curge printr-un canion îngust, într-o cuvă adâncă, unde temerarii se pot răcori în apa rece de munte.

Nu știm cum este drumul din amonte de cascada dar probabil că de aici începe cu adevărat traseul minunat al muntelui dar pentru asta trebuie escaldate cele două blocuri de stâncă. blocuri care sugrumă firul Păteștiului, lăsând privitorului o superbă cascadă.

”Este una din minunile pe care le oferă Parcul Național Cozia. Alături de fosilele care pot fi admirate în această albie, cascada ușor accesibilă completează farmecul unei scurte drumeții pentru cei care vor să fugă de arșița verii. Da, așa este viitorul Sălătrucelului este turismul și vreau să spun că un mare operator de turism va investi aici într-un parc de agrement. Asta în afara celor care deja au deschis mai multe pensiuni. Sălătruel este o destinație de vacanță, de drumeție, de timp liber. Iar drumul până la cascadă este unul usor, scurt și merită făcut. Evident cu respect față de natură”, spune primarul din Sălătrucel, Dorel Ancuța.

Așadar, îi invităm pe toți care nu au descoperit încă farmecul și frumusețea Vâlcii, să aleagă 30 de minute și să le ofere ca omagiu Parcului Național Cozia și cheilor Pătești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *