C.Buican(PNL): Descentralizarea ar putea produce confuzie şi dublă comandă în cazul multor servicii deconcentrate’

Deputatul Cristian Buican, vicepreşedinte al PNL, a prezentat joi, într-o dezbatere la Râmnicu Vâlcea, o serie de obiecţii la proiectul de descentralizare prezentat de Liviu Dragnea, spunând că va crea ‘confuzie şi dublă comandă în cazul multor servicii deconcentrate’

‘În primul rând ar fi nevoie de o justificare: ce probleme avem, de ce descentralizarea ar fi cea mai bună soluţie la problemele existente, cât costă soluţia? Prin procesul de descentralizare propus este mai degrabă vorba de transferul unor active şi resurse şi nu a unor responsabilităţi sau servicii. Problema finanţării, atât a volumului, cât mai ales a modului – transferuri generale şi cum vor fi distribuite; transferuri condiţionate şi cum vor fi distribuite; cum evităm apariţia din nou a arieratelor – este complet neglijată! Nu se vorbeşte deloc de standarde de calitate a serviciilor, aspect obligatoriu oricărui proces de descentralizare. Se confundă serviciile cu monitorizarea şi controlul, chiar dacă iniţial se specifică că acestea vor rămâne de competenţa ministerelor. Nu se transferă complet un serviciu către un nivel administrativ: se amestecă deciziile şi baza patrimonială, ceea ce va genera confuzie şi dublă comandă’, a afirmat Buican.

El s-a referit ca exemplu la domeniul sănătăţii, arătând că descentralizarea direcţiilor judeţene de sănătate publică ‘nu se justifică în nici un fel’.

‘Niciunul din serviciile direcţiilor de sănătate ce sunt propuse spre descentralizare – reglementarea activităţii sanitare, emiterea de avize şi autorizaţii, supravegherea în sănătatea publică, asistenţa medicală comunitară, gestionarea sistemelor informatice şi de statistică – nu corespunde modelului privind ceea ce ar trebui descentralizat. Nu exista diferenţe de preferinţe locale, sunt servicii cu standarde comune în toate localităţile, judeţele, regiunile ţării. Ce se poate întâmpla în cazul apariţiei unei epidemii şi unele judeţe o controlează, altele nu? Rămâne epidemia în limitele judeţelor cu standarde laxe şi aplicare neserioasă? Nicio şansă – deci externalităţile negative nu pot fi limitate la nivelul administrativ responsabil cu furnizarea serviciului. Care este sporul de satisfacţie specific consumatorului din Vâlcea în raport cu cel din Botoşani, Tulcea sau Cluj în acest sens? Absolut nici unul’, a precizat Buican

Parlamentarul vâlcean a explicat că şi în alte domenii, cum ar fi agricultura, mediul, educaţia, cultura, ar putea fi generate probleme în urma aplicării proiectului de descentralizare.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *