„Biruinţa” a ajuns în port. Slavă cerului!

Era Traian Băsescu îşi încheie în acest zile destinul. O eră în care preşedintele a creat un mit, l-a dărâmat, a produs convulsii, a radicalizat scena politică, dar cel mai important lucru, ne-a obosit.

Traian Băsescu a avut două mandate total diferite, primul extrem de slab, superficial şi plin de demagogie ieftină, al doilea unul de forţă, unul european, dar extrem de nediplomat în plan intern.

În primul mandat, Traian Băsescu s-a dovedit extrem de stângaci, este promotorul unei alianţe cu PC-ul, pe care tot el l-a aruncat la coş, considerându-l o soluţie imorală. Numai din dorinţa de a-şi promova camarila la putere, s-a făcut frate cu Voiculescu şi, de aici, tot el s-a trezit că e nemulţumit. În primul mandat i s-a pus pata pe Udrea şi a luat-o dintr-o banală funcţionară la primăria Bucureştiului, unde era penelizdă şi a folosit-o în telenovele gen „bileţelul roz”. Băsescu a promovat un conflict cu premierul Tăriceanu, l-a pupat pe frunte pe Becali şi a adus miticănia drept politică de Cotroceni. El a plecat băut de la un chef cu maşina, el a înjurat o ziaristă, el a înjurat un ziarist, el a folosit tribuna palatului prezidenţial pentru a arunca invective şi a băga băţul prin gard. El i-a eliminat din PDL pe Guşă, pe Şandru, pe ultima numit-o politician de pe centură. El l-a forţat pe Pleşu să colaboreze cu Udrea, iar omul nu a rezistat şi a plecat. Un prim mandat colorat, naiv cu multe gafe, stângăcii şi o suspendare. Pe care a câştigat-o pentru că, Băsescu a ştiut să fie umil şi populist cu poporul.

Al doilea mandat este opus, este un mandat început în forţă, deşi la început Băsescu este artizanul creării UNPR, unde a adunat din parlament toţi frustraţii din PSD şi PNL. Un partid imoral ca şi PC-ul, dar care i-a fost util pentru un set de reforme cu caracter antipopular. Băsescu însă a confundat poporul cu propria corabie şi, chiar dacă deciziile pe care le-a luat au fost utile economic în contextul crizei economice modniale, au fost prost anunţate şi prost mediatizate. Este de salutat lipsa lui de compromis cu televiziunile conduse de penali, dar modul lui arogant de a dialoga cu poporul, lipsa unor consilieri de comunicare l-a dus pe Băsescu la un scor de sub 10 procente. Băsescu şi-a îngropat partidul care l-a promovat până la dispariţia acestuia în diluarea cu PNL. Băsescu este un personaj care a dus la eliberarea justiţiei, deşi meritul îl împarte cu Macovei, femeie pe care a atacat-o în ultima vreme.

Lui Băsescu i se datorează crearea USL, amestecul de doctrine, războiul civil psihologic care s-a propogat în societate, radicalizarea celor fără şcoală. Băsescu a contribuit la ameţitoarele cote audienţei Antena 3. Băsescu l-a creat pe Victor Ponta, pentru că este genul de om care nu se simte bine dacă nu se află într-o stare conflictuală cu cineva. S-a plictisit probabil după arestarea lui Năstase.

De aceea, votul din 16 noiembrie nu a fost un vot anti-Ponta şi a fost un vot anti-Băsescu ca sistem, ca tipologie. A fost dorinţa tuturor de a ieşi din această polaritate care ajunsese la paroxism, un război de uzură ca la Verdun.

Traian Băsescu va rămâne în istorie ca un preşedinte al unei din cele mai efeversecente perioade politice din România, al unei justiţii puternice şi atât. România nu este mai bogată decât acum 10 ani, există acelaşi procent de nostalgici, România nu are o clasă mijlocie nici acum, iar veniturile sunt tot cele mai mici din Europa. Da, e corect ce se întâmplă în aplicarea legii, dar asta nu poate să ne dea pe spate. Ne încântă că puşcăriile sunt pline de primari, parlamentari, miniştri dar bunăstare tot nu avem.

Nu-l regret pe Băsescu, cum nici nu mă bucur că s-a terminat era acestuia. L-am votat în ambele tururi, nu din dragoste şi nu din patimă. L-am votat pentru că nu aveam altermativă. Sper că, odată cu Băsescu, s-a terminat cu era Blaga, Boagiu, Oprea, Ponta, Dragnea, Geoană, Vanghelie. Primul care a înţeles acest lucru şi pentru asta îl respect a fost Crin Antonescu.

Mihai IONESCU

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *