Bunica eroina, femeia care creşte doi nepoţi olimpici, merită respectul nostru

Am urmărit manifestările politicienilor de 8 Martie. Eram sigur că va fi un abuz electoral de poze cu totemuri feminine ca să arate cât de frumoşi sunt ei, cu pălărie sau fără, cu flori sau fără.

M-au întristat populismele mărunte, mai ales când am văzut o bătrânică cu o diplomă în mână, pozată precum Christ. Un gest de-a dreptul hidos din partea unor lideri de partid, oameni care au realizat şi ei că există oameni pe 8 martie, care să primească o diplomă. Acolo nu am înţeles ce trebuia să remarcăm pălăria sau femeia din planul secund, căreia îi dorim noi sănătate pentru că suntem convinşi că nu avea nicio vină iar neputinţa ei, îmi amintea de Elizabeta Rizea, femeia care a îndurat la fel de mult ipocrizia socială…

În fine, ieşind din registrul acesta bolnav, am salutat gestul da, al social-democraţilor vâlceni (penalii, ciumaţii, corupţii, comuniştii etc), conduşi de Constantin Rădulescu de a premia de 8 martie o femeie oarecare, un om a cărei misie este de a forma oameni. O bunică, una care îşi educă nepoţii pentru a fi oameni profunzi ai zilei de mâine.

“De când mă știu 8 martie înseamnă sărbătoare. Fie că este vorba despre femei în general, depre prietenie, depre mame și fiice, 8 martie este o zi în care se fac gesturi frumoase pentru cele din viața fiecăruia dintre noi. 


Femeile social democrate din municipiul Rm. Vâlcea, colegele mele, și colegii mei bărbați, am decis ca anul acesta de 8 martie să vedem și să vă prezentăm eroi. De fapt, este vorba despre o eroină. 


Azi am vizitat o bunică, pe doamana DOBRIȚOIU MIHAILA, pe care de multe ori, din umbră, toți, la școală, am urmărit-o apreciind modul în care are grijă de cei doi nepoți. A reușit să îi facă pe cei mici să descopere cititul (copiii stau cu orele în biblioteca școlii) și să meargă la școală din plăcerea de a deveni oameni mari, buni și generoși. 


Claudia este elevă în clasa a șasea, olimpică la limba franceză, și din modul în care vorbea cu bunica, numind-o sora ei mai mare, „cuvintele de iubire sunt de prisos”. Alexandru, nepotul cel mic, elev în clasa a două, a desfăcut cu sfială cadourile, iar ochii au stralucit la apariția unui penar, a unui dicționar, a unei cănuțe plină cu bomboane, lucruri marunte pe care colegii lui le au în fiecare zi.

Mulțumim bunica pentru că exiști, iți dorim să fii sănătoasă și să arăți lumii că eroinele sunt fără vârstă”, spune Adina Dobrete.

Comentariile sunt de prisos.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *