Buneşti, comuna modernă în care reînvia tradiţia cultivării căpşunilor

Comuna Bunești are mari șanse de a deveni o stațiune balneologică datorită resurselor naturale existente în zonă din străvechi timpuri. Primarul Viorel Radi intenționa încă de anul trecut să construiască o piscină cu apă sărată, iar acum, odată cu interesul unor investitori în acest domeniu, comuna Bunești are această șansă.

Bunesti este printre comunele din Romania care e moderna de la un capat la altul.  E una dintre cele mai frumoase localitati din mediul rural romanesc. In ultimii 10 ani, autoritatile locale au folosit bani europeni şi bani guvernamentali pentru a o aduce la standarde moderne.

Strazile din localitate sunt asfaltate mai ceva ca in Capitala. Iarba este taiata, comuna are apa potabila curenta si canalizare. Evident, totul in timp ce comune din Ilfov  inca nu au gaze sau apa curenta.  O parte din banii obtinuti in urma fonduri au fost folosite pentru modernizarile cladirilor publice – dispenar, scoli, etc.

Viaţa oamenilor din Bunesti s-a schimbat în ultimii ani, în sensul că au confortul unor locuitori din mediul urban. Totuşi, munca a rămas aceeaşi. Buneştenii sunt oameni gospodari, cunoscuţi în Vâlcea pentru răsadurile, legumele produse şi căpşuni.

Locuitorii cultivă în grădină sau pe lângă casă multe căpșuni. Solul comunei se pretează pentru asemenea cultură, iar oamenii preiau „rețeta“ unii de la alții. Unii pun doar pentru folosul gospodăriei, pentru a face gem şi dulceață în casă, în timp ce alții cultivă aceste plante în scop comercial. „Culturile principale au rămas cele tradiționale, cum ar fi cerealele, cu tendință către căpșuni, legume și pomi fructiferi. Aceste culturi au crescut în ultima perioadă, ceea ce arată un interes crescut al micilor producători pentru astfel de culturi şi pentru a reînvia o tradiţie prin care am, fost cunoscuţi înainte de 1990.“, spune Viorel Radii,  primarul din  Buneşti

O localnică din Brădești cultivă căpșuni și în grădină, și pe lângă vie. „Se îngrijesc greu căpșunii. Nu punem pe suprafață mare. Astă-iarnă i-am acoperit cu folie și au rezistat gerului. Aceştia sunt căpșuni care rodesc de două ori pe an. O dată acum și mai fac rod încă o dată la vară“, a spus o localnică de 52 de ani, din Buneşti.

În prezent se lucrează la cele 2 proiecte finanţate:  extindere canalizare în sat Teiuşu şi satul Buneşti, punct Treime, în valoare de 5,085,811.00 şi la Grădinița cu program prelungit cu 3 grupe, în valoare de 3,231,906.41

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *