Budişteanu pentru elevi: Orice vis se poate îndeplini prin multă muncă, pasiune şi dorinţă de a reuşi.

Ionuţ Budişteanu, vâlceanul care a demonstrat că prin muncă şi pasiune, îţi poţi îndeplini visul, spune că şcoala este singura opţiune pe care toţi trebuie să o ia în mod serios, fiind unicul drum pe care trebuie să mergi în viaţă, pentru a ajunge în vârf.

“Vreau sa le transmit tinerilor care au început astăzi şcoala că orice vis se poate îndeplini prin multă muncă, pasiune şi dorinţă de a reuşi. Tot timpul am fost întrebat cam cum arată o zi din viaţa mea. Se poate descrie ca “o zi în faţa calculatorului făcând ceva cool”. Ca să reuşeşti să fii cel mai bun trebuie să dai tot ce poţi din tine, pentru că ceea ce vei face astăzi, te va ajuta mâine sau poimâine. Tot timpul am spus ca trebuie sa iti alegi o meserie in viata care iti face placere si pe care o iubesti. Va trebui sa faci lucruri noi, dar in acelasi domeniu in fiecare zi. Asta inseamna pasiune. Succesul in viata este sa repeti, zi de zi acel lucru pentru a ajunge la excelenta in domeniul tau. Dacă nu iubesti si nu iti place, vei renunța. Mie asta imi place, si iubesc sa fac zi de zi!”

A devenit cunoscut pentru rezultatele obținute la concursurile internaționale, dar mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore – 75.000 de dolari câștigați la concursul „Intel International Science and Engineering Fair, în 2013. Pe înțelesul tuturor, cea mai mare competiție de știință și inginerie pentru liceeni din lume. În prezent, Budișteanu este student al Universității din București și membru al Association for Computing Machinery și al Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Până aici însă…

Nu terminase liceul și deja concepuse două proiecte majore: în clasa a 11-a a realizat  o interfață om – calculator ce permitea persoanelor nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii. Imaginea preluată de o camera web era procesată și transmisă pe o matrice senzor montată pe limbă, care  genera un impuls electric direct proporțional cu intensitatea pixelilor. Folosind anumite concepte, această aplicație era capabilă să pună pe matricea-senzor o informație 3D despre mediul înconjurător, unde curentul electric este direct proporțional cu distanța până la obiectul respectiv.

În clasa a 12-a, la vârsta de 18 ani, a câștigat premiul cel mare la ediția 2013 a concursului mai sus menționat, cu un proiect ce permitea ca oricine, cu buget redus, să își poată transforma mașina într-una autonomă, care se conduce singură. Subiectul cercetării sale era legat de o problemă globală importantă, a accidentelor rutiere cauzate de erori de conducere. Modelul creat de Ionuț Budișteanu, folosind inteligența artificială, poate detecta neregularitățile drumului și poziția mașinii în timp real și nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi produs pe scară largă. Până atunci însă, Budișteanu și-a transformat propria mașină într-un prototip.

„Este extraordinar de greu pentru un antreprenor sau un inventator să aducă pe piață un nou produs, mai ales în industria auto. Pentru a înființa o companie care pune o mașină și un brand nou pe piață, este nevoie de investiții și de un capital de câteva sute de milioane de dolari. Din cauza asta, în România ultimilor 30 de ani nu a mai apărut nici o companie nouă producătoare de mașini. Nici să rămâi pe piață nu e ușor. De exemplu, singura companie producătoare de mașini din SUA din ultimii 30 de ani care nu a dat faliment și este profitabilă este Tesla”, afirmă tânărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *