Budești, Mihăești, Bujoreni, Frâncești, Păușești Măglași, cele mai dezvoltate comune din Vâlcea

În topul veniturilor proprii pe anul 2021, Budești se detașează, pentru al 4-lea an consecutiv,  drept cea mai bogată localitate rurală din Vâlcea, reușind să strângă peste 60 de miliarde de lei vechi din taxe și impozite. De aici se vede rolul fundamental al unei multinaționale într-o localitate. O investiție care a ridicat o comună ce se afla, în urmă cu 5 ani, în zona de mijloc a clasamentului. Locul 2 revine celei mai populate comune din județ, și anume Mihăești, unde veniturile proprii se ridică la peste 31 de miliarde de lei vechi. Mihăești are, la rândul ei, o întreagă serie de industrii pe teritoriul său, reușind un salt față de anii anteriori.

Podiumul primelor trei comune este completat de Bujoreni care cu venituri proprii de peste 25,3 de miliarde de lei vechi depășește în acest an, comuna Frâncești 25,1 miliarde lei, fostă ocupantă a locului 3. În cazul celei din urmă se vede importanța unuia dintre cei mai mari investitori din domeniul industriei cărnii și al agro-zootehniei.

Puterea economică a comunei Bujoreni, este datorată unei zone industriale destul de puternice, concentrate în zona de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea.

Locul 5 revine în acest an, comunei Păușești Măglași cu un buget de peste 24 miliarde lei propriu. Prezența unei multiuanționale pur și simplu a dublat încasările comunei respective în decurs de un an. Locul 6 revine comunei Mălaia cu încasări de 18,1 miliarde de lei Această devansează astfel comuna minieră Alunu (17,9 miliarde lei), care a coborât cum am spus pe  locul 7.

Un salt avem în cazul comunei metropolitane Dăești care depșește astfel 12 miliarde de lei vechi. Dăești se află pe locul 8 în conunele dezvoltate ale Vâlcii. Locul 9 este ocupat de Voineasa care a depășit 11 miliarde de lei.

Iar pe locul 10, în regres față de anul trecut, întâlnim comuna Costești, cu puțin peste 10 miliarde de lei vechi.

De altfel acestea sunt cele 10 comune care au depășit prin venituri proprii 10 miliarde de lei vechi pe anul trecut.

Imediat sub acest top, pe poziția 11, avem comuna Orlești cu 9,3 miliarde vechi.

Pe poziția 12, un salt bun economic pentru comuna Măciuca, cu venituri de 8,9 miliarde vechi.

Iar pe 13 și 14 avem Vaideeniul și Lungeștiul cu 8,3 miliarde vechi. Pe poziția 15, avem comuna metropolitană Vlădești cu 7,8 miliarde de lei vechi.  Pe 16, comuna Câineni cu 7,1 miliarde, pe 17 avem Drăgoești cu 6,6 miliarde de lei și pe 18, Galicea cu 6,28 miliarde.

Pe 19 este Zătreni cu 6 ,miliarde, pe 20 Slătioara cu 5,8 miliarde vechi, pe 21, Ionești cu 5,57 iar pe 22 Fârtățești cu 5,07 miliarde de lei

Spre deosebire de anul trecut, 10 comune depășesc pragul de 10 miliarde de lei încasări, cu una în plus față de 2020. Iar alte 11 depășesc pragul de 5 miliarde lei vechi,

Restul de 58 de comune se află sub acest prag de încasări, cu o medie de 3 miliarde. Guvernul a alocat indiferent de încasări 15 miliarde de lei vechi prag minim pentru toate comunele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *