Budeşti, localitatea cu şomaj 0 în judeţul Vâlcea

Budeşti este cel mai reuşit exemplu de dezvoltare economică pentru Vâlcea postdecembristă. O comună care nu a beneficiat de o platformă industrială socialistă, deci, implicit, nu a trăit în virtutea inerţiei unor coloşi cu picioare de lut.

Este doar o localitate care a prins siajul, fiind vecină, la est, cu Râmnicul şi aflată în drumul Bucureştilor şi al viitoarei autostrăzi europene.

Acest aspect a însemnat, pentru administraţia locală, un semn că trebuie să fie receptivi şi să înţeleagă faptul că, dacă vor gestiona cum trebuie aceste premise, pot face minuni pe termen lung, că aceste câştiguri nu vin imediat, peste noapte, cum spune românul, ci cu strategii pe termen lung.

Şi aşa a fost, anii 2000 au pus Budeştiul pe harta imobilară, existând un puternic avânt în zona construcţiilor de locuinţe, sute de vâlceni dorind să iasă din captivitatea oraşului spre rural, dar cu standarde de confort de calitate. Astfel, Budeştiul a fost cel mai vânat loc în ultimii zece ani, comuna cunoscând o demografie accelerată, care, însă, nu s-a oprit, ci este în plin proces de extindere.

Iar în ultimii 5 ani, zona economică a început şi ea să-şi delimiteze clar intenţiile, terenurile intrând în atenţia marilor dezvoltatori. Astfel, în ultimii ani, un adevărat parc industrial s-a conturat aici, 50 de agenţi economici punând Budeştiul pe harta de interes. Locurile de muncă au cunoscut o creştere galopantă, ducând şomajul din Budeşti la cifra zero şi contribuind la diminuarea aceluiaşi fenomen în Râmnicu Vâlcea.

Proiectele autorităţilor locale sunt exact pe cele două axe. O infrastructură impecabilă, străzile cresc, se lungesc şi, atunci, apa, canalizarea, gazul trebuie duse în acelaşi ritm, implicit iluminatul şi asfaltul.

Parcul industrial, care are un potenţial de peste 100 de hectare la fel, este sprijinit de autorităţi, dar aici se cere şi sprijinul CJ Vâlcea, pentru că aria economică şi socială este una a judeţului.

Cert este că Budeştiul, peste 4 ani, dacă nu chiar de acum, poate fi considerat un nod economic şi urban al Vâlcii. Totul este ca ritmul să crească la fel de galopant în ceea ce priveşte infrastructura, dar şi investiţiile private. De aici vine salvarea judeţului, într-un moment în care vechea platformă industrială Râureni gâfâie.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *