Budești este cea mai bogată comună din Vâlcea, urmată de Mihăești, Frâncești, Bujoreni, Mălaia

În topul veniturilor proprii pe anul 2020, Budești se detașează, pentru al treilea an consecutiv,  drept cea mai bogată localitate rurală din Vâlcea, reușind să strângă peste 46 de miliarde de lei vechi din taxe și impozite. De aici se vede rolul fundamental al unei multinaționale într-o localitate. O investiție care a ridicat o comună ce se afla, în urmă cu 5 ani, în zona de mijloc a clasamentului.

Locul 2 revine celei mai populate comune din județ, și anume Mihăești, unde veniturile proprii se ridică la peste 30 de miliarde de lei vechi. Mihăești are, la rândul ei, o întreagă serie de industrii pe teritoriul său, reușind un salt față de anii anteriori.

Podiumul primelor trei comune este completat de  Frâncești, cu venituri proprii de peste 23 de miliarde de lei vechi. Și aici se vede importanța unuia dintre cei mai mari investitori din domeniul industriei cărnii și al agro-zootehniei.

Cu venituri de peste 20 de miliarde de lei, pe poziția a 4-a, regăsim comuna metropolitană Bujoreni, aceste venituri fiind datorate unei zone industriale destul de puternice, concentrate în zona de nord a municipiului Râmnicu Vâlcea.

Locul 5 revine comunei Alunu, care adună, din taxe și impozite, venituri de peste 15 miliarde de lei. Pe locul 6 avem comuna Mălaia, cu peste 13 miliarde de lei vechi, locul 7 revine comunei Costești, cu aproximativ 12 miliarde de lei vechi, locul 8 este deținut de Păușești Măglași, cu 11 miliarde venituri proprii. Locul 9 este ocupat de Dăești, cu aproximativ 10 miliarde. Topul celor 10 este închis de Voineasa, cu puțin sub 10 miliarde de lei vechi.  Pozițiile 11, 12 13 și 14, cu aproximativ 7 miliarde venituri proprii, revin localităților Lungești,  Vaideeni, Orlești și Vlădești.

Cu venituri în medie de 5 – 6 miliarde, întâlnim Măciuca, Câineni, Drăgoești, Zătreni, Slătioara și Prundeni.

Așadar, din 78 de comune vâlcene, 9 au avut venituri proprii de peste 10 miliarde de lei și alte 11 reușesc să treacă de pragul de 5 miliarde de lei vechi, restul au avut, în 2020, venituri în medie de 3 miliarde vechi.

La polul opus, avem  comune cu venituri de până în 2 miliarde de lei vechi, precum Stănești, Titești, Voicești, Șirineasa, Scundu, Runcu, Oteșani, Mitrofani, Lăcusteni, Laloșu, Ghioroiu, Diculești, Crețeni, Bunești, Boișoara și Amărăști.

Budeștiul însă are venituri mai mari, pentru 2020, decât orașele Bălcești, Govora, Olănești, Berbești, Brezoi și Ocnele Mari. Altfel spus, comuna Budești se situează, ca venituri bugetare, pe locul 6 în Vâlcea, din totalul celor 89 de localități.

*Acest top nu ia în calcul alocările suplimentare de la bugetul de stat și nici fondurile europene sau guvernamentale atrase în cursul anului 2020. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *