Brezoiul este favorit pentru a deveni a 7- a stațiune a Valcii

Primăria orașului Brezoi a depus documentația pentru atestarea orașului drept stațiune turistică de interes local.

Argumentația este suficientă orașul reușind să ofere turiștilor atât frumusețea muntelui, patrimoniul cultural și istoric.

Sa nu uitam, de trei ani, orașul Brezoi este capitala culturala a muzicii bune din Romania.

Oraşul aflat la confluenţa a două regiuni istorice cu puternice tradiţii în zona alpină a Vâlcii, a reuşit în ultimii ani doar, să existe pe harta României, să schimbe ponositul oraş industrial de final de veac XX, într-un cochet centru cultural şi urban, redefinindu-se pe geografia Vâlcii şi pornind serios pe axa turistică.

Brezoi este fostul oraş de graniţă de până la 1900, un colorit pestriţ de italieni veniţi în industria forestieră, cap de mocăniţă până la 1950, un compozit industrial care combina atât căutători de aur, lemnari, plutaşi, tot felul de bande de hoţi, ciobani, un oraş extrem de “pastelat” semânând mai degrabă vechilor orăşele ale vestului american decât unul românesc.

Bogaţii erau de regulă proprietarii de păduri, şi hanuri, un fel de antreprenori locali care făceau şi legea în zonă. Anii comunismului au industrializat masiv zona şi au construit aici, un fel de urbanism proletar, înrădăcinând coloniile de muncitori care au venit fie în industria extrarctivă, fie forestieră, fie hidrotehnică, odată cu regularizările de pe râul Lotru.

Colaspsul celor 3 industrii după 1990 a dus un declin uriaş al vieţii locuitorilor, al oraşului, Brezoiul devenind nu doar un oraş prăfuit dar chiar un pol al sărăciei pe harta Vâlcii.

Brezoiul azi, cu o singură excepţie, este un oraş cochet, curat, cu străzi frumoase, mărginite de flori, arbuşti, case renovate, pensiuni în creştere, cu piste de biciclete în construcţie, chiar şi blocurile socialiste au fost domesticite prin tot felul de picturi.

Un oraş în care tranzitul pe Valea Lotrului foarte crescut în ultimii ani îşi pune amprenta, prin dezvoltarea industriilor conexe turismului. Brezoiul a devenit un centru cultural, având cel mai reuşit festival internaţional de blues, care a încheiat 3 ediţii şi o pregăteşte pe a patra..

Există o dinamică a serviciilor în micul oraş de munte, un patrimoniu redescoperit, spaţii de agrement de la Gura Lotrului şi până la Vasilatu. Administraţia este precoupată pentru a spori confortul urban şi pentru a face din Brezoi o staţiune turistică montană. 

Am zis cu o mică excepţie şi prin asta ne referim la activul pe care omul de afaceri Sofianu îl deţine. Un perimetru imens al fostei fabrici de lemn care tronează inutil şi în paragină la intrarea pe stânga şi sperăm că nu va mai exista în următorii ani. Domeniul domnului Sofianu ştirbeşte parcă din farmecul acestui orăşel de munte, aşezat ca o punte între Făgăraş şi Parâng.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *