Brezoi, o nouă staţiune alpină a Vâlcii

Acum 10 ani, Brezoiul concura pentru titlul de cel mai urât oraş al judeţului. Un oraş gri, cu blocuri ceauşiste, monoindustrial, cu prea puţină speranţă, închis şi aflat la limita sărăciei. Lucru absolut anormal pentru un oraş aşezat într-un cadru natural montan, la confluenţa a două ape de legendă, Lotru şi Olt.

Azi este cu totul altfel. Azi vorbim de unul din cele mai elegante şi mai cochete oraşe ale judeţului, un oraş impecabil, curat, colorat, viu, unde este o plăcere să te plimbi. Miracolul s-a produs, a fost ridicată o altă ştachetă, brezoienii au învăţat ce înseamnă valoarea, calitatea, bunul gust.

Brezoi1Brezoiul este, de departe, capitala nordului, oraş aflat în punctul comun al Ţării Loviştei şi Ţării Lotrilor. Este exact locul de unde încep două din cele mai frumoase zone turistice ale României, Brezoiul devenind astfel nucleul generator de turism montan al nordului de judeţ.

Dacă nu credeţi, nu aveţi decât să mergeţi pe Valea Oltului şi, la Gura Lotrului, vă abateţi în stânga şi veţi intra într-un oraş care se pregăteşte de a pune blazon alpin. Blazon turistic. Străzi elegant conturate, un aranjament floral bine ales, un cvartal de blocuri schimbat cu totul, o alee de promenadă de invidiat pentru alte centre urbane.

Oraşul nostru de munte ştie că, de aici, începe drumul de basm al Lotrului, al turismului de excelenţă spre Transalpina. Şi Robert Schell, neamţul nostru de la primărie, a înţeles asta şi a vrut să fie o poartă a templului lotrilor. Oraşul care mângâie muntele în toate părţile, mijloc de Valea Oltului, capăt de Marele Defileu, este azi simbol al curăţeniei, al aristocraţiei alpine.

A început cu blocurile vechi ale forestierilor. Apoi a continuat cu succes arta detaliului. Şi a ieşit un canton simplu, cu gust, decupat parcă de lângă Zurich.

Brezoi2Investiţiile au început să apară, locurile de muncă la fel, pensiunile se înmulţesc, turiştii se opresc şi spun că da, la Brezoi începe fermecătoarea Valea a Lotrului.

Sincer, nu aş fi crezut, acum zece ani, când Brezoiul era denumit “Twin Peaks”, că se vor schimba radical coordonatele acestui centru urban.

Şi apropo, aici vom avea cea mai mare pistă de biciclişti din Vâlcea, pentru că Brezoiul merită să fie o atracţie pentru toţi cei care iubesc turismul ecologic, pentru cei care iubesc natura, o respectă şi ştiu că doar printr-o alăturare sfântă între om şi munte se pot realiza lucruri deosebite.

“Categoric, Brezoiul poate fi numit o capitală a nordului. Ne luptăm pentru recunoaşterea oficială drept oraş turistic. Dar pentru asta avem multe de făcut. Nu în grabă, nu dăm lucrurile peste cap, arhitectura de munte a caselor Brezoinoastre, Valea Lotrului, legendele de aici, posibilităţile de aventură şi de trasee tematice sunt o parte din ceea ce oferă Brezoiul”, spune Robert Schell, primarul oraşului.

Aşa e, Brezoiul are istorie, are tradiţii, are sate medievale, are câmpuri de luptă, are legendele oraşului de frontieră, are primii italieni din România, are saşi, are de toate. Dar, mai presus de toate, are viitor turistic. Şi este atât de aproape!

Mihai IONESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *