Brezoi nu mai este un oraş din Vâlcea, nici măcar românesc, el este deja oraşul lumii

Când se va scrie vreodată istoria modernă a Vâlcii, va începe cu Brezoiul. Un oraş care a schimbat pentru totdeauna poziţia judeţului şi importanţa lui în peisajul naţional. Vâlcea a fost scoasă din anonimatul României moderne, prin acest fenomen.

Un fenomen cultural care în timp, în următoarii ani, va produce calitate şi va europeniza pe fond întreg spaţiul de aici din imediat Carpaţilor.

Festivalul de Blues de la Brezoi este deja un loc geomteric care nu mai are limitare, nu are definite graniţele spaţiale, nu mai are un perimetru, este un loc pe unde pătrunde absolut tot ce reprezintă bun simţ, stil, calitate, stare de spirit. Brezoi este deja un punct care perforează tot ce a plictisit lumea provinciei până acum.

Brezoi devine o comunitate naţională. Nu mai este oraşul Vâlcii, el devine un oraş itinerant, un oraş al Europei, un oraş care nu mai patronează cele 10 străzi, ci uneşte axe care încep de departe. Un oraş care a intrat pe hărţile muzicale şi culturale ale lumii. El stabileşte pentru prima dată un cap de pod în acest judeţ şi de aici înainte se propagă.

Dacă ştim să ne asumăm fenomenul, Vâlcea nu va mai fi ce a fost. Pentru că radiaţiile care vin de pe Valea Lotrului vor atinge treptat tot mozaicul judeţului.

Peste ani şi ani ne vom pune la butonieră acest judeţ aşa cum fiecare ţară pune pe rever un oraş tematic. Un oraş al trăirii.

Nu degeaba Camera de Comerţ şi Industrie a Vâlcii a orientat premiul comunităţii spre Brezoi. Pentru că aici s-a născut germenele care va transforma în timp tot judeţul.

Revenind la festivalul de acolo, Big Benul cultural al Vâlcii, suntem doar în octombrie, dar deja 10 nume din Galaxia Internaţională a Muzicii sunt deja pe panoul central al Festivalului din iulie 2020. Doar primele 10. Nici nu vreau sau de fapt nici nu pot să îmi iamginez ce va fi atunci.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *