Breaking News: Avem Acordul de Mediu: Autostrada Sibiu – Piteşti intră în execuţie!

Directorul CNAIR, Narcis Neaga, a confirmat vineri pentru Râmnicu Vâlcea Week, că a fost emis Acordul de Mediu necesar demarării construcţiei Autostrăzii Sibiu – Piteşti, ultimul segment din Autostrada Europei, cea care leagă Marea Neagră de Nordul Europei.

Acesta a fost emis, azi, 28 decembrie, (Nr 4 din 28.12 2018) aşa cum fusese promis din vară. De acest acord se leagă finanţarea, proiectarea şi execuţia tronsonului de Autostradă Sibiu – Piteşti.

Autostrada va traversa judeţul Vâlcea, pe o distanţă de aproximativ 40 de km, fiind cea mai spectaculoasă porţiune de drum, exact zona montană cunoscută drept Ţara Loviştei.

Autostrada va conecta trei oraşe vâlcene la acest culoar, Brezoi (9 km), Călimăneşti (17km) şi Râmnicu Vâlcea (19 km), asigurând aşadar legătura cu zona turistică Valea Lotrului, zona turistică Valea Oltului şi centrul industrial Râmnicu Vâlcea.

După emiterea acestui acord de mediu, în perioada următoare, vor fi declaraţi câştigătorii loturilor 1 şi 5, urmând ca lotul 4 să intre în licitaţie, precum si o completare a studiilor geologice pe loturile 2 şi 3.

Cu privire la această veste benefică pentru judeţul nostru, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, spune că Vâlcea va asigura puntea de legătură între Transilvania şi sudul ţării.

„Primesc cu bucurie această veste şi încă o dată se dovedeşte că am facut bine atunci când am declanşat procedura de preluare a DN 7D, în patrimoniul CJ Vâlcea. Drumul Loviştei va fi si drum tehnlogic dar şi un drum care va deschide Ţara Loviştei şi tot judeţul Vâlcea către Europa. Autostrada Sibiu – Piteşti este cea mai importantă din România, la ora actuală pentru că prin ea legăm toată această parte de ţară de Transilvania, din punct de vedere al circulaţiei rutiere. Eram deputat când cred că tot dumneavoastră v-am spus că mă preocupă legatura cu autostrada şi am şi facut demersuri ca parlamentar la fel cum în calitate de preşedinte al CJ Vâlcea am facut toate demersurile pentru ca această autostradă să fie realizată. Reamintesc totodată CNAIR că prin reprezentanţii săi ne-au asigurat că în paralel cu execuţie efectivă a autostrăzii se va reabilita DN 73C, pe segmentul Blidari – Tigveni, artera care leagă Râmnicu de Autostradă, o bretea care pe porţiunea de 19 km va funcţiona ca drum expres şi care afirmau cei de la CNAIR ca va fi gata odată cu autostrada. Mă voi asigura că se vor tine de cuvânt iar cele două parcuri industriale Budeşti şi Râureni vor avea implicit legătură directă cu acest culoar”, a precizat Rădulescu.

Traseul autostrăzii Sibiu – Piteşti este amplasat pe teritoriul administrativ a trei judeţe, fiind împărţit în 5 secţiuni: Secţiunea 1 Sibiu – Boiţa; Secţiunea 2 Boiţa – Cornet; Secţiunea 3 Cornet – Tigveni; Secţiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeş; Secţiunea 5 Curtea de Argeş – Piteşti.

Autostrada Sibiu – Piteşti are ca punct de început intersecţia cu centura Sibiu, în zona localităţii Şelimbăr, unde va fi realizat un nod rutier care va deservi toate fluxurile de trafic.

Pe unde trece Autostrada Sibiu-Pitești

Raportul de mediu prezintă întregul traseu al autostrăzii detaliind formele de relief pe care le traversează și punctele unde vor fi amplasate spațiile de servicii, precum și intersecțiile cu alte drumuri, pe care le redăm mai jos.

 • După nodul de la Șelimbăr, traseul se continuă la vest de drumul naţional DN 7, în paralel cu acesta, până în dreptul localităţii Veştem.
 • La vest de Tălmaciu, traseul autostrăzii se intersectează cu drumul judeţean DJ 105G, ce va traversa autostrada printr-un pasaj superior. În continuare, traseul autostrăzii traversează Râul Sadu, străbate o zonă inundabilă care este traversată printr-un viaduct, iar apoi intră în zona Dealul cu Pini printr-un debleu foarte adânc, evitându-se situl arheologic „Vicus Romanus”.
 • Între localităţile Tălmaciu şi Tălmăcel, autostrada traversează Valea Tălmăcuţa şi drumul comunal DC 61 printr-un viaduct, intră într-un debleu cu o adâncime de circa 24 m, după care traversează iar o vale adâncă printr-un viaduct şi continuă până în zona Boiţa unde este prevăzută o conexiune cu DN 7.
 • ”Ulterior în cadrul proiectului autostrăzii Sibiu – Făgăraş această conexiune va fi dezvoltată într-un nod rutier de mare viteză, proiectat pentru 80 km/h, ce asigură conectivitatea autostrăzii Sibiu – Piteşti cu Autostrada Sibiu – Făgăraş şi DN 7”, se arată în raport.
 • În zona km 13+850 – km 14+200 s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) Boiţa.
 • Traseul autostrăzii ocoleşte pe la vest localitatea Boiţa, apoi intră în defileul Oltului, zonă în care se vor realiza 2 tuneluri, unul de 250 m și unul de 360 m. Traseul se continuă pe partea dreaptă a râului Olt și ulterior pe partea stângă a râului Olt.
 • Pentru evitarea sectorului sinuos al Oltului din zona Lazaret, traseul se va desfăşura pe partea stângă a DN 7, traversând zona muntoasă prin două tuneluri cu o lungime de circa 1,39 km.
 • În zona cuprinsă între km 27+050 şi km 27+600 a fost propusă o parcare de scurtă durată amplasată atât pe partea stânga, cât şi pe partea dreaptă a autostrăzii şi un punct de sprijin. În continuare traseul autostrăzii se va desfăşura în lungul râului Olt, pe partea stângă a acestuia până la km 31, unde va traversa dealul Urii, la vest de localitatea Câinenii Mari, printr-un tunel cu o lungime de circa 1,59 km. În continuare traseul autostrăzii se menţine în lungul râului Olt, a lacurilor de acumulare Robeşti şi Cornet, pe partea stângă a acestora, în apropierea localităţii Racoviţa unde traseul intră pe valea Băiaşului.
 • În zona amenajării hidroenergetice de la Robeşti, traseul autostrăzii traversează versantul stâng al Oltului printr-un tunel cu o lungime de circa 0,9 km iar în zona km 40+900 traseul autostrăzii traversează versantul stâng al Oltului printr-un tunel cu o lungime de circa 455 m, după care urmează un nod rutier propus pentru a face legătura cu DN 7 prin DJ 703 M (Curtea de Argeş – Cornet).
 • În zona km 43+450 – km 44+100 s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) Cornetu şi a spaţiului de servicii tip S2.
 • Traseul autostrăzii se desfăşoară în continuare în lungul văii Băiaşului, drumului judeţean DJ 703 M şi drumului naţional DN 7D. Autostrada ocoleşte prin sud localitatea Băiaş şi prin vest localitatea Pripoare, traversează localitatea Surdoiu, după care se apropie de DJ 703H, la sud de Poiana.
 • Va traversa dealul Frăsinet prin intermediul unui tunel cu o lungime de circa 1,7 km, evitându-se astfel zona cu alunecări active de pe partea dreaptă a văii Poienii. La km 62+000 – km 62+600 se propune un spaţiu de serviciu tip S1, morfologia terenului permiţând acest lucru.
 • În continuare traseul se desfăşoară la vest de localitatea Sălătrucu, îndreptându-se spre Valea Topolog. În zona localităţii Văleni traseul autostrăzii intră pe Valea Topologului şi se desfăşoară în lungul acesteia la vest de localitatea Şuici, pe partea stângă a lacului Şuici. În zona km 74+204 este propusă realizarea nodului rutier Văleni care va face legătura între autostradă şi drumul judeţean DJ 703H. În zona nodului rutier Văleni s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) la km 74+200 – km 74+450.
 • În continuare, traseul autostrăzii se desfăşoară la vest de localităţile Ceparii Pământeni şi Bârsești. În zona km 77+850 – km 78+400 se propune un spaţiu de serviciu tip S3, pe partea dreaptă în sensul kilometrajului. În zona km 79+750 – km 80+300 se propune un spaţiu de serviciu tip S3, pe partea stângă în sensul kilometrajului, iar la km 81+775 este propus un pod peste Valea Bucura. În continuare, traseul ocoleşte pe la vest localitatea Tigveni, traversează râul Topolog la km 82+350 prin intermediul unui pod şi se intersectează denivelat cu DJ 678 A deviat la km 82+636. În zona km 82+650 – km 83+400 este prevăzut un nod rutier tip trompetă simplă care asigură legătura cu DN 73C. După intersecţia cu DJ 678A, traseul autostrăzii părăseşte Valea Topologului, trecând la sud de localitatea Blaju, îndreptându-se spre dealul Momâia. Traversarea dealului Momâia se va realiza cu un tunel cu o lungime de circa 1,35 km în zona km 85+650 şi km 87+100. La ieşirea din tunel traseul autostrăzii se îndreaptă către DN 73 C, traversându-l la km 87+750 şi merge apoi paralel cu acesta înspre Curtea de Argeş. Traseul autostrăzii se poziţionează la vest de municipiul Curtea de Argeş, evitând zonele dens locuite, el traversând o serie de obstacole naturale (valea Săliştei, dealul Săliştei, valea Buşaga, dealul Rotăreşti), ocolind pe la nord localitatea Noapteş.
 • În continuare, traseul Autostrăzii Sibiu – Piteşti se desfăşoară de la Curtea de Argeş la Bascov. După intersecţia cu DJ 704 H, a fost proiectat un nod rutier, pentru a asigura legătura cu oraşul Curtea de Argeş şi cu comunele limitrofe, după care traseul se înscrie pe valea râului Argeş.
 • În zona nodului rutier, la km 91+750 – km 92+200, s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) Curtea de Argeş.
 • După traversarea canalului de fugă Zigoneni şi a râului Argeş la km 93+665, traseul se desfăşoară în spatele digului lacului de acumulare Zigoneni, între acesta şi calea ferată. Î
 • În zona km 96+650 – km 96+300 traseul autostrăzii traversează DC 209 și râul Argeş care a fost regularizat pentru a proteja autostrada la eventualele inundaţii. În continuare traseul se desfăşoară între DJ 704 H (comuna Anghineşti şi comuna Valea Brazilor) şi râul Argeş după care se îndreaptă spre sud-est paralel cu DN 7C şi CF 906 Piteşti – Curtea de Argeş.
 • La km km 103+350 – km 103+950 traseul autostrăzii traversează râul Argeş şi canalul de fugă al lacului de acumulare Vâlcele, continuând peste calea ferată 906 Piteşti – Curtea de Argeș şi peste DN 7C, urmând apoi un nod rutier (Nod Băiculeşti) pentru legătura cu DN 7C, prevăzut cu un pasaj superior.
 • Legătura cu DN 7C se face cu un sens giratoriu. La km 107+432, traseul autostrăzii se intersectează cu drumul comunal DC 217, pentru a cărui traversare a fost prevăzut un pasaj inferior.
 • În zona km 107+700 – km 108+250 a fost proiectată o parcare de scurtă durată amplasată simetric (stânga şi dreapta) faţă de autostradă.
 • În continuare, traseul autostrăzii se desfăşoară în lungul drumului național DN 7C, intersectează DJ 703, unde a fost proiectat un pasaj inferior, după care traversează râul Vâlsan la km 109+050 – km 109+700 şi râul Argeş.
 • În coada lacului Budeasa traseul se înscrie între CF 906 şi lacul Budeasa. În această zonă a fost prevăzut un viaduct a cărui construire a fost impusă pentru evitarea zonelor de siguranţă ale CF şi digului lacului de acumulare Budeasa. În zona km 117+950 – km 118+800 a fost proiectat un spaţiu de servicii S2, pe ambele părţi ale autostrăzii.
 • Traseul autostrăzii continuă pe direcţia sud-est până la intersecţia cu DN 7 în zona Bascov unde a fost proiectat un nod rutier (Nod Bascov) care asigură legătura cu drumul naţional DN 7 atât pe direcţia Bucureşti – Sibiu, cât şi pe direcţia Piteşti – Râmnicu Vâlcea. După intersecţia cu DN 7, traseul se înscrie pe axul Centurii Piteşti cu care face legătura. În zona km 120+850 – km 121+300 s-a propus amplasarea Centrului de întreţinere şi coordonare (CIC) Bascov.

Liviu POPESCU

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *