Biserica Sf. Nicolae din Mihăeşti a amuţit! Un localnic s-a declarat deranjat de slujba de duminică

M-am gândit mult dacă e cazul să scriu asta dar, până la urmă, pentru că-mi lipseşte “Ceva”-ul acela de week-end, am zis că e bine să fac un mic material despre asta…

Nu sunt un fanatic ortodox, intru în biserică de Paşte şi de Crăciun, nu sunt membru şi deloc simpatizant al CpF-ului, consider că relaţia mea cu Dumnezeu este una nemijlocită şi de bun simţ pentru mileniul III.

Dar, în week-end, la Mihăeşti, lângă una dintre cele mai frumoase biserici monument din Vâlcea, beneficiam de acea terapie a omului care se bucură măcar de o zi jumătate de odihnă şi de armonie cu sine, cu natura, cu divinitatea. Şi aici mă ajuta mult slujba absolut specială pe care o ascultam în linişte la biserica de lângă Sanatoriu, cu hramul Sfântul Nicolae, construită în 1778.

Am crezut că toţi cei care locuim aici, la câteva sute de metri de această mică bijuterie monahală, suntem, într-un fel, “prea-fericiţi” că avem şansa să ne trezim cu toaca duminică, să privim pe cei care se îmbracă frumos şi merg pe străduţele Negrenilor la slujbă. Lumea satului care rezistă încă în confruntarea cu noi, orăşenii fiţoşi, care ocupăm spaţiul vechi al Mihăeştiului, respectând însă sacralitatea acestui univers şi adaptându-ne frumosului de aici, graţie căruia am renunţat la blocurile de oraş.

Nu pot descrie aici, în cuvinte, dimineţile de duminică sau slujbele atunci când e sărbătoare, ce rezonanţă aveau în curtea mea, printre pomi, în vie. Era o terapie a sufletului. Iar muzica de final, acele imnuri creştine, cu adevărat erau o binecuvântare pentru unul ca mine. Eram şi eu participant la slujbă, chiar dacă nu în mod concret, dar mă simţeam miruit la final.

Numai că, de 2 săptămâni, biserica mea tace. Lipseşte acel Ceva din curtea mea. Prima dată am crezut că s-a stricat difuzorul bisericii. Nu, nu ăsta era motivul; din păcate, era altul.

Motivul ţine de unul, un individ care a venit şi el de la oraş, ca să-şi trântească aci o casă, şi care s-a declarat nemulţumit de slujba dată prea tare pe difuzor. Omul vrea să doarmă mai mult duminica şi nu are chef să audă slujba. Îi producea un disconfort, spune el. Şi a cerut oficial ca biserica să-şi închidă difuzorul. Preotul s-a conformat.

Nu ştiu acum dacă omul avea dreptate, pentru mine, lipsa acelei slujbe de duminică înseamnă mult. Nu vreau să condamn pe nimeni, nu sunt eu cel care se crede judecător, cel care are dreptate.

Dar eu spun că, dacă venim aici, repet, trebuie să respectăm tradiţia şi sacralitatea zonei. Chiar dacă faci un grătar cu prietenii în mijlocul curţii, nu cred că te deranjează atât de tare… Dumnezeu.

Liviu POPESCU

9 comments

 • sima felix

  Fotografia nu este a Bisericii de la Sanatoriu, din păcate…

 • Iulius Papastratus

  In primul rand fiecare are dreptul sa se mute unde vrea, nu e ilegal sa isi faca o casa in “sanftul-sacru MIHAESTI” Daca omul nu vrea sa asculte slujba. Unii oameni au un serviu destul de obositor, chiar e deranjant sa fii trezit in orice mod dimineata, Mai ales cu “Doaaamneee miluiesteee.” Adica strica starea de zi ..
  Iar tu daca esti jurnalist, ar trebuii sa stii ca nu trebuie sa vezi atat de subiectiv aste reportaj!

 • Tudoras chirca elena roxana

  Asa sunt ce i de la oras….ii c am deranjeaza unele lucruri de la tara….daca nu ii convine poate sa plece….pentru un nesimtit trebuie sa sufere toti satenii din mihaesti….nu e frumos….sa plece din sat…nu o sa permitem asa ceva..s a gasit un maimutoi de la oras ca sa vina sa ne faca noua ordine in sat..

  • Marius Tita

   Da’ de cand iti permiti tu taranca proasta sa jignesti pe cineva ca asa ai tu chef ? N-am inteles ce treaba are slujba cu urlatul la boxe sa se auda peste munti si vai ? De ce nu te muti tu in varful muntelui sa behai acolo, tu si cu altii ca tine ca sa nu deranjati pe nimeni ?. Omul are dreptate nu este obligat sa asculte behaiala altuia indiferent ca se cheama slujba, manele pe la cine stie ce chef si alte urlatori. Stai ca se pregateste si o lege in acest sens cu amenzi mari, asa ca o sa vezi ce o sa mai permiti ca vad ca nu ai creier. Am vrut UE, sa avem UE nu numai ce ne convine unora sa mergem prin alte tari ca ne place cum e la ei dar sa facem ca la noi. Si cu ce sufera satenii toanto ? Ca pe vremea lu’ nea Nicu nu se scoteau boxe afara din biserica ca atat le trebuia, acum v-ati luat-o in cap toti ghiolbanii.

 • *Ștefan

  Trăim într-o democrație. Sătenii să voteze dacă mai vor slujba sau nu, iar minoritatea va trebui să respecte decizia votului.

 • Cecile C.

  Adevarat este. Nici Biserica nu mai este ce a fost. Informatiile aparute in presa despre preoti iti cam taie cheful de slujbe.
  Nici un preot nu mai merita increderea enoriasilor deoarece si popia fiind o meserie fiecare doreste sa agoniseasca cit mai mult.
  Pacat de acest fenomen al repudierii bisericilor si preotilor mai ales acum cind s-au construit atitea lacasuri de cult. Ca si politicienii si popii ies in relief doar prin falci si cefe , in rest nimic. Nu mai au harul de a atrage oamenii la slujbe.
  Preotimea trebuie sa se gindeasca si la cei multi si sa nu mai fie asa avari si lacomi.
  Aleluia!

 • Cătălin

  Ce vă oprește să mergeți în biserică dacă vă lipsește slujba? Sau dacă vă e lene să coborâți din pat, domnule ziarist, doamnă Tudoraș Roxana, ce vă oprește să dați drumul la radio pe vre-un post care difuzează slujba?
  Nu înțeleg de ce o slujbă trebuie musai difuzată prin difuzoare să audă tot satul? Și dacă eu sunt foarte obosit și tot ce vreau e să mâ odihnesc? Eu nu am dreptul la asta?

  În altă ordine de idei, ca jurnalist nu ar trebui să fiți mai puțin subiectiv?

 • Geo Mony

  Eu locuiesc in Mihaesti,putin mai jos de biserica.Sa stiti ca zgomotul nu era asa d mare incat sa deranjeze prea mult….dar cei d la oras,probabil nu stiu ca mai sunt si batrani imobilizati la pat care isi doresc sa auda slujba de acasa….sau.Mie una imi lipseste acest lucru…si mai ales acum cand Preotul nostru punea iarna colinde…..acum nu mai aud nm…Adevarat ca din cauza unui om a amutit Biserica…pacat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *