Biserica pe care a crescut un copac sau locul unde noaptea se aud plânsete de copii…

Cea mai frumoasă biserică veche din Vâlcea, biserica de suflet a istoriei, ar putea renaşte din propria ruină.

Biserica domnească a marelui voievod Radu de la Afumaţi, lovită de cutremurul din 1940, va renaşte.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ocnele Mari a fost construită în prima jumătate a secolului al XVI-lea, potrivit tradiţiei, de Biserica 1către Radu de la Afumaţi (1522-1523; 1524-1529), viteazul voievod muntean care a purtat nu mai puţin de douăzeci de războaie şi i-a învins, în mai multe rânduri, pe turci.

Până la izbucnirea Primului Război Mondial, în zonă se mai vedea încă o casă de forma unei cule olteneşti, pe care localnicii o atribuiau domnitorului.

Biserica închinată Maicii Domnului este construită în formă de cruce, având faţadele străbătute de un singur rând de firide înguste. Acest stil arhitectural este specific epocii domnitorului Matei Basarab. Tradiţia locală spune că domnitorul care a construit biserica a zidit în peretele acesteia o icoană a Maicii Domnului.

Legendele povestesc cum noaptea, între ruine, se aude un plânset de copil, de aceea multă lumea nu trece pe lângă ea. Sau voci, şoapte, oricum, biserica are multe mistere.

La cutremurul din 1940, se mai spune că multă lume s-a adăpostit în casa Domnului, însă chiar casa Domnului nu a rezistat. O mamă şi un copil au fost daţi dispăruţi după acea noapte.

Biserica 2Din păcate, şi azi se află în stadiul de ruină. Chiar în centrul oraşului,  avem o biserică tristă, unde nu mai bat demult clopotele de Paşte.

Primăria a inclus-o într-un proiect european. Să sperăm că se va reuşi. În urmă cu 4 ani, Direcţia de Cultură a încercat să facă acelaşi lucru…, dar fără rezultat.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *