Biserica Ortodoxă învaţă să-i respecte şi pe contribuabilii români care au altă religie

El este Ahmed, om de afaceri din Constanţa. Îl avem pe Vitali, proprietarul unui complex turistic în Delta Dunării. Sau vorbim de Ferenc, om de afaceri din Cluj. Îl avem pe Iuri din Siret şi are firma lui de mobilă. Vorbim şi de Steinberg, bucureştean care are o măcelărie în Piaţa Matache.  Îl cunoaştem şi pe Johann din Deva, care are un atelier autor. Ce diferă la ei? Religia. Unul e musulman, altul este ortodox de rit vechi, altul e unitarian, unul e romano-catolic, altul e reformat, unul e mozaic.

Dar toţi sunt români ai României şi dau statului român impozite. Din banii lor, până acum, statul român finanţa o megalomanie ortodoxă – Catedrala nu ştiu cărei mântuiri. Pentru ei, nu. Ei erau minoritari ca religie, iar statul laic nu se ocupa de religia lor, ci de a majorităţii.

Azi s-a făcut dreptate, Ahmed, Vitali, Ferenc, Johann, Steinberg nu mai plătesc din banii lor o utopie religioasă. De fiecare dată când am privit proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, spuneam că spiritul lui Nicolae Ceauşescu nu a murit. Nu doar el avea nişte frustrări, nu doar el nu şi-a respectat bojdeuca din Scorniceşti, care, cu siguranţă, era parfum pe lângă rigida şi malformata construcţie a Casei Poporului.

Mantia lui Teodosie nu încape, oare, la Arnota, la Iezer, la Pătrunsa, la Dintr-un Lemn? Păi, să fim serioşi, bisericile noastre vâlcene, ridicate de mari voievozi, sunt mai bogate decât Utopia lui Daniel Preafericitul.

Mircea, Brâncoveanu, Matei Basarab, Neagoe Basarab, Mihai, Radu de la Afumaţi cu siguranţă ar fi avut bani (că doar erau despoţi) să ridice catedrale imense. Nu, nu au făcut-o. De ce? De frică să nu le dărâme turcii? Exclus. Aşa au simţit ei că se apropie mai bine de Dumnezeu. Că ortodoxia este suficientă într-un spaţiu intim, că metafizica dumnezeirii este mai caldă atunci când între duhovnic şi creştin este un spaţiu mai mic. Aşa a crezut şi Brâncoveanu când a creat aceste loje ale divinităţii. Atunci, de unde stupizenia grandoman socialistă a lui Daniel de a ridica astfel de palate reci? Frustrarea apusului? Atunci, să-mi fie cu iertare, prelaţii noştri nu au înţeles nimic din ortodoxie, dacă o pun în competiţie cu catedralele apusului.

S-a decis corect, nu pe sistemul populist, sper, „Vrem spitale, nu catedrale!”, dar s-a decis clar: dacă oastea creştin-ortodoxă vrea Biserica Poporului, nu are decât să o finanţeze din propriile buzunare, nu din coşul comun unde contribuie şi ateii, şi adventiştii, şi penticostalii, şi greco, şi romano, şi reformaţii, şi evreii, şi musulmanii din România.

Salutăm, astfel, gestul lui Cioloş şi îi precizăm lui Daniel că aici, la Vâlcea, judeţul cu cel mai mare patrimoniu ecleziast, sunt zeci de lăcaşe de cult ale istoriei care au nevoie amplă de reparaţii şi reabilitări.

Iar Biserica Ortodoxă din România are nevoie de o reformă pe interior, nu una pe exterior, dacă mai vrea să fie biserica de lângă suflet. Nu e nevoie de Biserica Poporului, ci  de Biserica Omului.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *