Biserica de lemn de la Ciunget – Bijuteria divină din nordul Vâlcii

Cea mai mică biserică din judeţul Vâlcea, biserica de lemn din satul Ciunget, a devenit emblema turistică a localităţii Mălaia, aceasta apărând în materialele de promovare ale obiectivelor din zonă.

„În satul de vacanţă Ciungetu, unde deja se concentrează cea mai mare dezvoltare pe acest segment, avem o bijuterie a spiritualităţii româneşti. Este vorba de cea mai mică biserică de lemn din Vâlcea, construită destul de târziu, în 1861, de săteni. Ctitorul principal este un localnic înstărit, de altfel el şi familia sa sunt pictaţi pe zidurile bisericii. Este o biserică atipică, ea nu seamănă cu cele din sudul judeţului, dar să nu uităm că, până la construcţia acesteia în satul Ciunget, un sat izolat în acea vreme, nu exista un lăcaş de cult, ci doar o troiţă, unde, sporadic, călugării de la Cozia ţineau slujbe. Sunt multe legende legate de această biserică, se spune că cel care a construit-o a trăit, datorită acestei iniţiative, aproape 110 ani”, a declarat primarul Sergiu Bogdan.

Biserica cu hramul Sfinţilor Constantin şi Elena este considerat, astfel, obiectivul turistic principal al localităţii Mălaia.

Biserica de lemn din Ciunget, purtând hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, a fost ridicată în anul 1861. Lăcaşul reprezintă o construcţie simplă din lemn de molid, material peste care s-a aplicat tencuială, atât în interior, cât şi în exterior. Pictura şi iconografia interioară sunt interesante, originale şi valoroase, îmbinând, în mod armonios, pictura naivă ţărănească cu arta murală tradiţională creştin-ortodoxă. În pronaos apare zugrăvit ctitorul bisericii din Ciungetu, împreună cu întreaga familie (tablou colectiv). Principalul ctitor al bisericii din Ciunget este considerat a fi Florea Ionescu, ţăran înstărit şi paracliser, despre care se spune că a trăit 105 ani.

În biserica de lemn din Ciunget nu se mai oficiază slujbe religioase din 1967, de când a fost sfinţită noua biserică, din zid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *