Berbeştiul se confruntă cu o nouă alunecare a haldei de steril

Oraşul minier Berbeşti se confruntă cu noi alunecări de teren după ultimele ploi, sterilul deplasându-se spre pârâul care traversează oraşul şi existând riscul ca albia acestuia să fie obturată.

‘Pământul a luat-o la vale. Suntem un oraş în care a fost zeci de ani exploatat cărbunele şi avem depozite de steril. Ploile din ultima vreme au reactivat vechile alunecări de teren, iar cea mai gravă este în amonte, pe pârâul Tărâia, acolo unde a mai fost şi în urmă cu câţiva ani. Deja lucrurile se precipită. Există riscul ca acest steril să ajungă în apele pârâului şi albia să fie obturată, iar apele să distrugă tot cartierul de case din zonă. Am înaintat deja memorii astfel încât să nu ajungem la o catastrofă’, a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul oraşului Vintilă Chelcea.

În anul 2008, aceeaşi haldă de steril a carierei Panga Nouă a luat-o la vale, a parcurs o distanţă de peste un kilometru şi a înghiţit, în patru zile, şapte gospodării şi 20 de hectare de teren arabil.

Halda de steril Panga Nouă are o suprafaţă totală de 96 de hectare, se întinde pe raza a două localităţi, Mateeşti şi Berbeşti, şi are o înălţime de aproape 400 de metri. Cantitatea de steril depusă timp de 17 ani este de aproape 50 de milioane de metri cubi.

Halda a fost declarată închisă în anul 2002 şi predată celor două consilii locale pentru a fi introdusă în circuitul agricol. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *