Belgienii interesaţi de un circuit off-road pe Valea Botâilor (râul bombardat în 1944) din comuna Fâureşti

În septembrie 1944, judeţul Vâlcea a fost supus unor bombardamente intensive de către armata germană. Atât pe Valea Oltului dar cu precădere în zona de sud, zonele petroliere cuprinse în perimetru Laloşu, Făureşti, Guşoeni. Asta după ce în 1943, aviaţia aliată lovise aceleaşi zone.

Numai că avioanele germane au fost mult mai precise în a ţinti zona, producând incendii care greu au fost stinse.

Astfel pe Valea Laloşului, pârâu care izvorăşte din culmile înalte ale Făureştiului, zeci de gropi au fost lăsate în urmă de aceste bombe, unele cu cartere de până la 10 metri. Localnici le numesc “botâi”, probabil după impactul pe care aceste bombe le aveau cu solul, termen care a fost păstrat timp de peste 70 de ani. Iar aceste botâi pot fi şi azi văzute. Numai că unele dintre acestea au devenit iazuri, un fel de mici lacuri pline cu peşte sau unde vara se adapă vitele la păscut.

Valea Laloşului din Făureşti este de fapt Valea Haiducilor din Oltenia de Câmpie, fiind aici cele mai dosnice drumuri pentru cei care prăduiau drumeţii care veneau de la Balş spre Vâlcea. Să nu uităm, în apropiere se află cel mai lung drum al comerţului între Oltenia de Câmpie şi cea de sus, drum care vine de la Dunăre, de la Bechet, urcă la Balş şi de aici prin Iancu Jianu ajungea la hanurile de Făureşti, hanuri contruite la intrare şi la ieşire, în jurul a două fântâni cu “cea mai rece apă din toată Oltenia”,

Haiducii dădeau lovitura şi apoi se retrăgeau sus prin păduri pe Valea Laloşului şi scăpau de potere pe drumul care ajunge la Şuşani. Sunt peste 7 km de poteci care urmează firul Laloşului, într-o vale de poveste, în care acum vara, se aude zumzetul cosaşilor, toamna culorile sunt din picturile lui Dumnezeu, iernile sunt alecsandriene iar primăvara simbolizează renasterea României.

Drumul haiducilor este obiectivul turistic al primăriei Făureşti, aici este ţara belgienilor, după cum spune Marius Irimia. “Belgienii au venit aici, cei pasionaţi de moto şi vor să realizeze un circuit offroad. Cum să nu? Un astfel de cuircuit se pretează foarte bine pe valea botâielor, aici avem toate ingredientele atât naturale cât şi ale infrastructurii pentru un germene agro-turistic. Noi deschidem judeţul şi de ce nu, Făureştiul nu e cu nimic mai prejos decât nordul, avem şi aici parfum de legendă, o patină a timpului, oameni gospodari şi implicaţi în a contrui ceva, în a se mândri cu tradiţiile de aici”, spune edilul

Nu doar belgienii sunt interesaţi de această zonă, sunt şi investitori care ar doi să ridice hanuri şi pensiuni. În prezent drumul a fost aranjat de primărie pentru a putea fi circulat şi mai multe poduri au fost amenajate de către societăţile petroliere.

Comuna Făureşti este una din cele mai pitoreşti aşezări dispuse chiar pe graniţa dint re cele două Oltenii, loc unde istoria se împleteşte de peste 2000 de ani cu vatra românească de pe drumul fântânilor cu cea mai rece apă din această parte de ţară.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *