Bază de agrement la 800 de metri altitudine, în Perişani – Vâlcea

Poate că este cea mai frumoasă comună a muntelui, poate că istoria a ales în mod subiectiv să se nască aici, poate natura, când a cerut voie de Sus să pună pastel şi spirit, alesese deja Perişaniul.

La prima vedere, localitatea pare ruptă din Stâncoşii americani, cocoţată pe munte, casele prinzând rădăcini în stânca masivului care, pe daci, i-a binecuvântat.

Aşa este la Perişani. Se intră prin cheile Băiaşului, spre mantia Masivului Cozia de nord şi apoi se tace ca într-o maiestuoasă catedrală apuseană.

Aici a vrut Tihomir să întemeieze primul regat românesc, aici, Basarab i-a arătat lui Robert de Anjou drumul de întoarcere, aici, capra neagră, ursul şi lupul carpatin au ţinut morţiş să completeze prima formulă a codrului frumos.

Perişaniul este oda turismului românesc. Cine va alege să înnopteze, chiar şi preţ de o noapte, la Perişani, va dori apoi o viaţă să rămână. De la Mlăceni şi până la Groşi, de la Pripoare şi până la marginea râului de aur, totul este un sonet, sonetul Perişaniului, capitală străveche a Loviştei de sus, locul unde păstorii au ales primele doine, unde râurile cântă în cascade şi unde cetăţile stau sub pământ, învăluite în mister, aşteptând să fie descoperite.

Şi iată că primele invetiţii în turism nu au întârziat. Astfel la peste 800 de metri altitudine, în satul Mlăceni, a apărut prima bază de agrement. Un areal generos, o piscină, o pensiune în construcţie, totul făcut cu bun gust şi care deja este un punct de atracţie pentru localnici dar şi pentru vecinii lovişteni.

Este un prim pas pe calea turismului de agrement la Perişani, o pensiune va fi gata până şla sfârşitul anului şi alte patru deja se află în execuţie.

Revenind la Mălceni trebuie spus că satul cel mai înalt din Vâlcea se află într-o zonă cu adevărat frumoasă, într-un cadru natural deosebit şi în care Primăria aşteaptă investitori în infrastructura turistică. Perişaniul are toate atuurile pentru a se fixa ca un reper al Loviştei.

„Turismul este aici vectorul, este motorul care va împinge Loviştea spre a fi o destinaţie de lux sau de excelenţă a României. Nu se compară cu Rucăr-Bran, este altfel, este o zonă cu istorie, cu geografie, cu alt tip de oameni, este locul unde s-a născut Ţara Românească, deci o încărcătură spirituală de esenţă”, spune Ion Sandu, primarul din Perişani.

One comment

  • Lidia Fusina (Feteanu)

    Satul Mlaceni este un diamant neslefuit. O zonä pitoreascä cu foarte mult potential. Beserica si biserica de lemn, localnici primitori si totul din jur, poate ca satul sä devinä in viitor un magnet turistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *