Bătălie dură între lichidatori deasupra cadavrului Oltchim

Intrarea în faliment a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, după finalizarea cu succes a vânzării cu 127 milioane euro a principalelor active de producție către compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza, i-a pus în conflict pe foștii administratori judiciari Rominsolv și BDO, actualmente lichidatori judiciari provizorii, cu principalul creditor al combinatului, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din subordinea Ministerului Economiei, minister care este și acționarul majoritar al Oltchim, cu 55% din acțiuni.

Informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Asta în condițiile în care, după cum a relatat Profit.ro, AAAS a demarat încă din primăvară procedurile legale în vederea recuperării de la Oltchim a sumei de 335 milioane euro despre care Comisia Europeană a decis în decembrie 2018 că reprezintă valoarea ajutoarelor de stat ilegale primite de companie din 2012 încoace de la instituții și companii de stat.

Decizie a Bruxelles-ului pe care, pe de altă parte, foștii administratorii judiciari menționați ai Oltchim au atacat-o cu contestație la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Ajutorul de stat ar fi trebuit recuperat până pe 19 iunie, potrivit deciziei Comisiei. AAAS acuză chiar că “implementarea deciziei Comisiei Europene întâmpină rezistență din partea lichidatorilor și a judecătorului sindic, deși este titlu executoriu, emis în baza TFUE și obligatoriu pentru statul român și autoritățile acestuia” și că “lichidatorii judiciari nu au luat nici o măsură pentru implementarea de îndată a deciziei Comisiei Europene”, potrivit documentelor unuia dintre multele procese în care Autoritatea se judecă cu Rominsolv și BDO.

Falimentul Oltchim a fost pronunțat de instanța de judecată pe data de 8 mai 2019, după ce durata de implementare a planului de reorganizare a combinatului a expirat pe 22 aprilie. Însă chiar dinainte de această dată a devenit limpede că recuperarea efectivă a ajutorului de stat va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă. Și nu doar din cauza cuantumului imens al sumei, în raport cu ceea ce s-ar putea obține din valorificarea activelor rămase în posesia Oltchim, ci și a lacunelor din legislația românească.

citiţi întreaga ştire AICI

Gheorghe Piperea a scris pe blogul său, cu referire la cest conflict:

“Am citit cu atenție și îngrijorare un articol recent din presa de specialitate din care rezultă o tentativa de înlăturare a consortiului de firme care a salvat platforma chimica de la Rm Vâlcea (plus 127 de milioane de euro bani pentru creditori) și ar urma să încerce să salveze și platforma petrochimică de la Pitesti (Bradu), ambele mai bine cunoscute sub numele de Oltchim. Cele doua firme sunt RomInsolv, al cărui partener-coordonator sunt, si BDO.
Autoritatea de Administrare a Activelor Statului a derulat o procedura de selecție a firmelor care ar urma să se ocupe de lichidarea în continuare a Oltchim. Ne-am înscris și noi, crezând că suntem îndreptațiți, dar am pierdut la muatață. BDO a fost exclusa pentru că nu a pus o ștampila pe un plic (??!!). Nu am fost furios, ci doar dezamăgit, iar între timp ajunsesem într-o stare de oareșce zen, acceptând că în economia de piață câștigă cel mai bun, ieftin, musculos etc. Decizia AAAS a fost, însă, desființată de judecatorul-sindic, in urmarea unei contestații facute de ceilalți creditori. Între timp, s-a organizat și o adunare a creditorilor, pentru desemnarea definitivă a lichidatorului. Nu s-a putut lua nicio decizie, pentru că creditorii nu au ajuns la un consens. În continuare, situația este provizorie și vânătă la Oltchim.
Doar că ziariștii au aflat ceva suplimentar.
Preferatul AAAS este un consorțiu din trei firme, două din București și una din Rm Vâlcea. Una dintre firmele din București, membra a consorțiului câștigător, este firma care a apartinut, până la numirea în funcția publică, sefului departamentului de insolvență de la AAAS, un anume domn Ionescu. Nu este, însă, tot.
Domnul Ionescu este chiar președintele comisiei de selecție a noilor lichidatori ai Oltchim.
Așadar, printr-o pură coincidență, șeful comisiei de selecție se pune în fruntea listei de semnatari ai procesului-verbal de selecție, prin care este desemnată câștigătoare fix propria fostă (și, cel mai probabil, actuala) firmă de insolvență a șefului comisiei de insolvență, Ceres Insolv pe numele ei.
Niciun conflict de interese, nicio tresărire deontologică sau morală, nicio temere că va putea fi tras la raspundere. Căci omul este, din câte ne spune ziaristul, un fel de șef la PNL Slatina.
Așadar, treaba cu “fără penali in funcții publice” este doar pentru alții, mai cu ciuma roșie, așea, dar nu și pentru noua putere. Sau, mai bine zis, in acest caz merge chiar invers – “cu penali in funcții publice”.

PS Din documentele publicate de ziarist mai rezultă că AAAS a avut intense discutii cu Comisia Europeană referitoare la recuperarea ajutorului de stat. În instanță, noi am arătat că legea română nu stabileste o prioritate a creantei rezultate din recuperarea ajutorului de stat care sa vină la împărțirea sumelor rezultate din lichidare înaintea creantelor care beneficiaza de ipoteci. Nemultumiti de aceasta solutie, dar si constienti că noi avem dreptate, functionarii si avocatii AAAS s-au plâns la Înalta Poartă. Care Înaltă Poartă (aka Comisia Europeana) a spus ca este constienta ca in Romania, ca si in alte tari membre UE, nu exista astfel de prioritati, dar ca instantele ar trebui sa fie creative și să găsească soluții viabile. Adica, mai pe șleau, să completeze legea (sau, Doamne ferește, probatoriul) pentru a asigura recuperarea prioritara a sumelor stabilite prin firmanul Înaltei Porți, care ține loc de lege interna. Bine ca instanța nu s-a simtit intimidata de aceasta indicatie pretioasa.

PPS Daca nu reușeam sa vindem platforma de la Rm Vâlcea cu 127 mil euro, AAAS nu ar fi incasat niciun banut. Așa, a încasat peste 25 de mil euro. Evident, orice fapta buna trebuie pedepsita”

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *