Bătălia pentru Vâlcea: Buican Vs. Rădulescu sau regula morţii subite: Cine pierde pleacă acasă definitiv

După ani buni, vâlcenii pot spune că au în faţă un derby de zile mari la alegerile locale. Un meci pe viaţă şi pe moarte(politică) aşteptat de ani buni, între liderul PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu şi liderul PNL, Cristian Buican. Două personaje care domină spectrul politic al Vâlcii de cel puţin 4 ani, două personaje apropiate ca vârstă şi generaţie, Buican fiind ceva mai bătrân cu vreo 6-7 ani decât social democratul Rădulescu, dar în orice caz, generaţia mediană a politicii. Adică în plină maturitate.

Confruntarea se anunţă una foarte echilibrată, cei doi poli de putere împart Vâlcea şi simpatiile în mod echitabil, rezultatul este imprevizibil, nimeni nu ar putea spune acum cine va fi câştigătorul. În orice caz, lupta este una cu miză, pentru că de rezultatul acestui vot depinde clar soarta învinsului şi a partidului învins, precum şi soarta partidului câştigător.

Vâlcea este un judeţ atipic. Nu seamănă deloc cu judeţele olteneşti sau dunărene, unde PSD stă bine în opţiunile politice dar nu seamănă nici cu cele transilvănene, unde PSD stă foarte prost. Este un judeţ echilibrat cu o pondere mai mare a electoratului liberal spre nord şi cu cu o pondere a social-democraţilor spre sud. De aceea este foarte dificil să calculăm matematic voturile. Chiar dacă sudul are o pondere mare de primari galbeni, PNL ocupă de multe ori locul 2 în opţiunile de vot în acele localităţi.

În fine, matematica este una care raportată la numărul de primari PNL l-ar da cu avantaj pe Buican dar ca număr de populaţie lucrurile se reechilibrează, în cele două municipii administraţia este fie PSD, fie a unui aliat PSD.

Nici alegerile prezidenţiale sau europarlamentare nu pot fi luate drept reper, pentru că în ultimele a fost un vot pro-Iohannis, în detrimentul candidatului nefrecventabil chiar pentru PSD, Dăncilă. Iar la europarlamentare, votul anti-Dragnea a fost cel care a contat în intenţia de vot.

De această dată se votează Rădulescu şi Buican. Adică, voturile sunt asumate prin prisma simpatiilor sau antipatiilor generate de cele două personaje politice.

Constantin Rădulescu îşi apără mandatul în funcţie, un mandat deloc slab, a reuşit să schimbe politica lui Ion Cîlea, de asfaltari electorale, km doar acolo unde avea interes, sunt cel puţin 7 drumuri judeţene care se află în diferite stadii de execuţie. Deşi pentru asta, a trebuit să facă un compromis masiv şi să stea în banca Dragnea, Rădulescu este criticat pentru că nu a promovat oameni capabili în funcţie, că s-a înconjurat de tot felul de sinecurişti. Totuşi, este un personaj charismatic, nu are procese penale, nu este un baron de judeţ, deşi se vehiculaseră teme de acest tip, la ultimele algerile parlamentare, PSD a obşinut un număr de record de parlamentari, 5. .

Este pesedist şi în actualul context politic, nu este tocmai un atu. Nu a ştiut să-şi gestioneze partidul şi de aceea anumite hemoragii în etapele pre-electorale. În politice macro ale judeţului, Rădulescu nu a reuşit să reseteze şi să dea o direcţie de dezvoltare, Vâlcea rămând codaş din punct de vedere economic la nivel naţional, potrivit cifrelor oficiale.

De cealaltă parte Buican are experienţă de hăitaş politic, foarte agresiv în declaraţii, dă sentimentul de militant revolutionar, încrâncenat şi orgolios. Numit dictator în propriul partid, Buican este adeptul pumnului strâns, al mâinii de fier. Intenţiile sale sunt bune, are un program politic destul de coerent pentru Vâlcea. dincolo de acuzaţiile sale vehemente la adresa adversarului său. Este cel care a militat pentru Autostrada Sibiu – Piteşti. Nu are charismă şi este perceput ca făcând parte din generaţie veche a politicienilor, uzat şi fără scrupule, atunci când are un scop, tăind în carne vie, prieteni sau colegi de partid care nu erau în graţiile sau pe direcţia sa. A reuşit însă să aibă cele mai multe mandate de aleşi locali, din judeţ, PNL este pe val şi în continuă creştere în Vâlcea, în ultimii 4 ani, câştigand europarlamentarele şi prezidenţialele.

Rădulescu este acuzat că a făcut un compromis cu Mircia Gutău pentru a-şi securiza voturile la şefia judeţului precum şi Buican este acuzat de faptul că a preferat să importe, în detrimentul unui liberal, un candidat la primărie, Pirvulescu, fost tehnocrat în guvernarea PSD, un adversar din mediul virtual, continuu al administraţiei Râmnicului,

Cu Rădulescu se poate dialoga civilizat dar fără mari rezultate, cu Buican dialogul este contondent, de-a dreptul dificil, dar măcar aplică, anumite idei, care i se spun.

În concluzie, cei doi politiceni sunt diferiţi temperamental, au deopotrivă părţi bune şi părţi slabe, au în spate o armată electorală şi era cazul să îi vedem faţă în faţă.

Din păcate pentru Vâlcea, între cei doi lideri politici nu există dialog, adversitatea lor a crescut progresiv în ultimii ani, cele două partide dau senzaţia că umblă mereu cu armele încărcate pe străzi, Un fel de de Tutsi şi Hutsu. Judeţul a pierdut prin acest clivaj pentru că de multe ori de o conclucrare între lideri, este necesară, pentru a elimina blocajele.

Bun? Ce va urma? Din punctul meu de vedere, ca în orice stat civlizat, perdantul acestei confruntări trebuie să se retragă. Pentru că de această luptă depinde foarte mult soarta partidului în judeţ. Un eşec al liderului antrenează eşecul formaţiunii politice. În sens neromânesc, perdantul nu trebuie să fie promovat prin parlament, să îl regăsim pe vreo listă de deputat sau senator.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *