Bătălia pentru Râmnic: 4 candidaţi se vor lupta la baionetă pentru fotoliul de Primar al municipiului

Fără îndoială, personajul zilei de azi, este Andrei Gheorgiu, liderul USR Vâlcea, acesta reuşind printr-o paradă de declaraţii de presă să eclipseze candidatura lui Virgil Pârvulescu, anunţată luni seara de către PNL.

Aşadar, 4 actori vor începe, de departe cea mai interesantă, dură şi echilibrată campanie electorală pentru Râmnicu Vâlcea. Trei dintre aceştia sunt cunoscuţi, al 4-lea este pe vine şi, paradoxal, acesta ultim, anonim la această oră poate schimba total cursul întregii lupte, deşi el nu ar avea şanse de câştig. Ne referim la candidatul PSD, partid rănit oarecum în orgoliu de lepădarea recentă a lui Mircia Gutău de social-democraţi.

Bun, aşadar la această oră, Mircia Gutău, primarul în funcţie al Râmnicului are pe tabla de şah, doi adversari, Virgil Pârvulescu şi Andrei Gheorghiu, reprezentanţii celor 2 partid PNL, respectiv USR, partide consacrate prin criticile aduse actualei administraţii.

În această formulă, Gutău are un avantaj, dacă matematic privim că dreapta este împărţită în două fronturi, iar între Gheorghiu şi Pârvulescu, starea de război este una declarată încă din toamnă.

Virgil Pârvulescu vine din Finanţe, total anonim până în toamnă, lansat şi susţinut pe Facebook, de jurnalista Claudia Diaconescu, cu o întreagă serie de critici la administraţia Gutău, şi-a creat în 3 luni o notorietate, care l-a dus, ce-i drept destul de greoi, dar l-a dus pe listele PNL şi lansat într-un final în cursă. PNL a dat semne vizibile că bâjbâie după un candidat cu şanse şi părea că ezită în cazul lui Pârvulescu, despre care noi am înţeles că negociase şi cu USR, în toamna trecută. Moment se pare, când s-au născut animozităţile între el şi USR.

Andrei Ghoerghiu vine pe valul tinerilor progresişti, vehement critic al administraţiei Gutău şi cu o reuşită de senzaţie la europarlamentare când a câştigat municipiul. Andrei a intrat atunci în atenţia opiniei publice, vârsta şi experienţa sa politică sumară fiind considerate un handicap. Însă, după momentul mai, Gheorghiu a început să intre treptat în arenă. Vorbim de un USR cu verb, într-un oraş neuniversitar şi unde procentul tinerilor este unul destul de scăzut. Andrei joacă pe principii, nu prea poate fi acuzat de nimic, mai ales de fi aliatul lui Gutău, cum încearcă liberalii să impună subliminal acest nefericit mesaj. Cum am citit într-o postare, extrem de dubioasă a celor de la “Scoatem Vâlcea din Mizerie” care nici mai mult nici mai puţin cereau să renunţăm la principii, ca să scape oraşul de Gutău. Zău? Mi se pare cea mai ipocrită chemare machiavelică şi complet de condamnat. Gheorghiu consideră principii că “nu poate fi votat un om din administraţia Dăncilă”, în replică la atacurile PNL, că Gheorghiu face jocurile lui Gutău, “fiind prea slab şi moale pentru această cursă”.

La această oră, categoric Virgil Pârvulescu este mai în faţă, dată fiind campania de pe Facebook cu vechime de câteva luni, una destul de puternică şi asigurarea recentă a fundalului PNL. Dar mai sunt 3 luni până la alegeri, iar USR, începând de azi, a trecut Rubiconul. Poziţionarea sa categorică în opoziţie la PNL, este una fără cale de întors. Orice mişcare înapoi îi va compromite total cariera politică lui Gheorghiu. Chiar dacă ar avea de câştigat printr-o alianţă din umbră a PNL şi un post de vice, într-o guvernanţă Pârvulescu. Rămâne aşadar ca Pârvulescu şi Gheorghiu să-şi strângă în spate fiecare o masă de adepţi în aceste trei luni. O masă care să aibă încredere în mesajul lor.

Mircia Gutău este la ora asta favoritul cursei, deşi i se reproşează nivelul de trai, gradul de sărăcie al râmnicenilor, lipsa totală a investitorilor care să creeze locuri de muncă bine plătite. Acesta vine în faţa alegătorilor cu portofoliul realizărilor pe infrastructură, care însă nu sunt considerate suficiente pentru masa de tineri care pleacă după joburi bine plătite în alte oraşe. Totul depinde de mobilizarea la vot. Şi de cum va para atacurile lui Pârvulescu şi Gheorghiu.

Paradoxul face ca omul PSD să schimbe total jocul. Dacă PSD vine cu un candidat redutabil şi nu cu un om de carton, un astfel de partid disciplinat, poate să taie avantajul lui Gutău, în lupta cu dreapta. Un Florian Marin sau un George Mihăilescu, oameni care nu au pete, decât faptul că sunt pesedişti, coagulează electoratul PSD, destul de consistent, care pe alocuri se suprapune mult cu electoratul lui Gutău. PSD este cel mai disciplinat partid la vot, au votat-o şi pe Dăncilă, ştiind că este cea mai nefericită alegere a partidului.

Chiar dacă nu vor câştiga aceste alegeri, social-democraţii îl încurcă pe Gutău. Nu spunem că i-ar lua şansele dar i-ar şterge avantajele.

Aşadar se anunţă cea mai complexă luptă pentru primărie. Iar liberalii prin aceste apeluri gen “scoatem Vâlcea din mizerie” către USR arată o mare vulnerabilitate. Da, liberalii şi cei de la Scoatem Vâlcea din Mizerie trebuie să privească în mod firesc faptul că sunt tineri care nu îl suportă pe Gutău dar în aceeaşi măsură şi cu aceeaşi venalitate nu sunt iubitori de PNL, Buican sau Pârvulescu. Aşadar, ar fi un non sens, pentru mintea lor de a se alia cu un adversar pentru a susţine un alt adversar. Ar fi precum în al doilea război, ti s-ar cere să te aliezi cu Germania lui Hitler împotriva URSS.

De aceea, îi felicităm pe Gheorghiu pentru consecvenţă, pe Pârvulescu pentru candidatura pe listele PNL şi pe Gutău pentru că-şi apără mandatul. Precum şi pe social-democraţi dacă intră fair-play şi cu un candidat viu, în această luptă. Una din cele mai intersante după cea din 2004.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *