Bărbatul poa’ să bea şi să umble după muieri că e bărbat, femeia nu, altfel ar fi o curvă şi o beţivă

Zilele trecute am urmărit serialul american „John Adams”, o splendidă peliculă, una care pune în valoare modul de naştere a societăţii americane, o disociere conceptuală faţă de societatea europeană, de la finele secolulul al XVIII-lea. Modul care a dus în prezent la un organism de reacţie lucid la derapajele guvernanţei şi al autorităţilor, indiferent de culoarea pe care o au.

Nixon a fost învins de societatea civilă, Trump este contestat de radicalii de pe stradă, sunt doar câteva din numele Statului.

Un singur negru omorât de un poliţist a ridicat un organism democratic la scară de război. Nu laud aici excesele ANTIFA dar e de apreciat modul de reacţie al unui corpuscul viu care sancţionează linia de echilibru, a normalului.. Nu se caută scuze, nu am auzit pe nimeni care să spună „George Floyd este totuşi un infractor deci îşi merită soarta”, precum a fost la noi, în Iaşi, când un presupus pedofil a fost ucis de jandarmi. Nu am auzit republicani care să fie partizani cu regimul.

Societatea europeană şi în special asta din România lucrează cu preconcepţii şi cu definiţii abstracte. Este o societatea partizană care nu iese din logica opţiunilor electorale. La noi, se lucrează altfel, „dacă e pesedist este automat un hot, un infractor, un nenorocit, dacă este însă de-al, nostru penelist sau userist, are o justificare, pentru că nu are cum să nu fie băiat bun, doar e membru PNL”.

Am stat de vorbă pe Facebook, cu mulţi simpatizanţi PNL şi i-am întrebat ce părere au despre personajul X despre acţiunile neinspirate ale guvernului Orban în mai multe cazuri. Oamenii mi.-au spus în privat că e naşpa, e deplasat dar întrebaţi fiind de ce nu au luat poziţie de nu ies public să condamne, replica lor a fost scurtă „Sunt ai mei, nu am cum să fac asta”.

Ţine de discursul pe care l-am purtat recent pe tema unui primar PSD, despre care un simpatizant PNL, îmi spunea categoric, „e foarte slab, chiar catastrofal şi care va pierde la scor alegerile”. Însă în momentul când i-.am adus dovezi că este curtat de PNL şi că sunt şanse mari să candideze pe listele liberalilor, parcă îmi vorbea de altă persoană: „Da, chiar merită, PNL face un pas înţelept, ia un primar cu adevărat bun, de toată isprava”.

Ai ce să comentezi acestor ipocrizii? Nu, pentru că ele sunt organice. Lumea se împarte în „ăia sunt nenorociţi, pentru că sunt sub sigla PSD, ai noştri sunt minunaţi pentru că sunt sub sigla PNL”. Trei litere, o abreviere, în România te metamorfozează din „monstru” în „făt frumos”. Nu mai puţin de 9 parlamentari PSD au votat acum trei ani, legile nenorocite ale lui Dragnea, în domeniul justiţiei dar aceşti 9 parlementari sunt în prezent vectori ai democraţiei şi ai statului de drept, pentru că sunt deputaţi PNL!. S-au salvat, organic, un transplant genial, prin schimbarea prefixului politic.

Societatea românească este una obsesiv închistată într-o polaritate mediocră. Chiar dacă se va afla că Guvernul Orban a furat la greu în timpul pandemiei, prin achiziţii dubioase, sub acoperirea stării de urgenţă, facem pariu că foarte mulţi alegători cu scaun la cap vor afirma: „E vreo problemă? Nu sunt pesedişti, e suficient”. Chiar dacă PNL s-a comportat ca PSD-ul la nivel de matrapzlâcuri.

Un singur click distanţă de face înger. Există scenariul vehiculat oricum la Râmnicu Vâlcea, pe modelul Iaşi. Dacă PNL l-ar fi cooptat pe Gutău în partid, se spune că PSD l-ar fi avut candidat pe Virgil Pârvulescu. Categoric vânătorii de imagine şi antemergătorii cu portavocea ai celor două personaje politice de pe Facebook ar fi avut alt discurs la ora asta despre cei doi. Numai că siglele sunt altfel şi avem situaţia din prezent. Dacă va surveni vreo modficare la sigle sau alianţe, vor fi cauţionate de aceiaşi oameni: „Era normal să se întmple asta. E natural”

România nu este SUA. Societatea românească activează partizan şi mediocru funcţie doar de sigle, de blazon. Suntem încă la faza primitiv rurală care spune că „un bărbat poate să bea şi să-şi înşele nevasta, că doar e bărbat, în timp ce o femeie dacă ar face acelaşi lucru este o nenorocită de beţivă curvă”.

Am salutat protestele civice împotriva legilor justiţiei de acum 4 ani dar nu am văzut la aceiaşi oameni nicio sancţiune a derapajelor PNL, naţionalismelor vadimiste ale lui Iohannis, violenţelor poliţiei şi abuzul de amenzi din timpul pandemiei. Mai mult am văzut posturi de presă şi oameni cu scaun la cap care militau pentru sistemul dictatorial şi cereau prelungirea acestuia, care aplaudau violenţa unor miliţieni la Ţăndărei sau în alte cartiere cu ţigani. Şi asta doar pentru simpul fapt că la putere sunt îngerii PNL şi serafimul Iohannis.

De aceea niciodată nu vom fi Statele Unite, chiar dacă cei din urmă au doar 244 ani de existenţă.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *