Bărbaţii au nasul mai mare decât femeile

Într-un recent studiu american, cercetătorii explică de ce nasurile bărbaţilor sunt cu circa 10% mai mari decât ale femeilor. Răspunsul se află în nevoile energetice, scrie metronews.fr.
Nasurile au diferite forme, însă un lucru rămâne neschimbat: diferenţa de mărime între cele două sexe. Potrivit unor cercetători de la Colegiul de medicină dentară de la Universitatea din Iowa (Statele Unite), nasul bărbaţilor ar fi cam cu 10% mai mare decât al femeilor, fenomen pe care oamenii de ştiinţă îl explică prin raportul cu masa musculară. Pe măsură ce cresc, bărbaţii dezvoltă o importantă masă musculară slabă, lucru care necesită o mare cantitate de oxigen pentru mărirea muşchilor şi menţinerea lor. Printr-un nas mare se poate respira mai mult aer, transportat apoi prin intermediul sângelui la muşchi. Femeile au nevoie de mai puţin oxigen, aşa încât şi nasul le este mai mic, fiindcă organismul lor conţine mai multă masă grasă.
„Această problemă a fost abordată în literatura ştiinţifică, însă acest studiu analizează prima oară cum se raportează mărimea nasului la mărimea corpului la bărbaţi şi femei”, arată Nathan Holton, coautor al studiului. În cadrul analizei, cercetătorii au observat creşterea facială la 38 de persoane, începând de la vârsta de trei ani şi până au împlinit 20, şi au descoperit că fetele şi băieţii încep să prezinte diferenţe în acest sens în jurul vârstei de 11 ani.
Din punct de vedere fiziologic, la această vârstă, care marchează începutul pubertăţii, începe dezvoltarea masei musculare la băieţi. „Băieţii au nasuri mai mari pentru că trupul lor are mai mult ţesut muscular”, adaugă Nathan Holton.
Oamenii de ştiinţă au mai descoperit că nasul, ca şi alte părţi ale corpului, diferă de-a lungul evoluţiei speciei umane, fiind mai mic decât la omul de Neanderthal. Motivul este acelaşi: având mai puţină masă musculară decât omul preistoric, omul modern are nevoie de mai puţin oxigen. Şi alte organe care fac parte din sistemul respirator, cum ar fi cutia toracică şi plămânii, sunt mai mici. „Toate aceste lucruri vorbesc despre cum au evoluat oamenii moderni, din punct de vedere fiziologic, faţă de strămoşii lor”, adaugă Nathan Holton, care consideră astfel că nasul ar trebui văzut mai degrabă ca o prelungire a plămânilor decât o parte a craniului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *