Bărbăteștiul este perla subalpină din Oltenia de sub Munte

Bărbăteștiul este de departe una din cele frumoase așezări din zona subalpină a Vâlcii, o poveste care se strecoară până sub meterezele Builei-Vânturariței, Adunând de-a lungul istoriei o colecție întreagă de legende cu haiduci, istorii monahale, dramele partizanilor anticomuniști, drame ale războiului cel mare, povești cu evadări de lideri comuniști…

Localitatea compune drumul monahal care leagă Horezu de Olănești, pe sub tivul muntelui, drum vechi al transhumanței romînești, drum care în această toamnă arată ca un spectacol divin, un pastel care ar putea inspira toți pictorii și poeții lumii. În sunet cristalin al pârâului Otăsău, s-a dezvoltat aici, o adevărată comoară de suflet românesc.

Acesta este pe scurt Bărbăteștiul, o localitate care se leagă frumos de cărările muntelui dar și de satele din jur, unindu-se cu Costeștii Arnotei, cu Stoeneștii, printr-o galaxie de drumuri de poveste. Cel mai recent dintre aceste drumuri fiind cel prin Șuia, un drum care urcă șerpuind culmea care desparte valea Otăsăului de a Govorei, până la Stoenești. Un drum care taie pădurea și zona ruptă parcă din Apuseni, cu fânețe și aluniș, un drum recent finalizat de primarul Constantin Banacu.

Echipa Banacu a fost reconfirmată în aceste alegeri drept una care a modernizat comuna subalpină a Bărbăteștiului, o echipă care crede în forța turismului, domeniu care va pune Vâlcea pe hartă. Dar pentru asta Constantin Banacu știe că trebuie investiții în infrastructură și în calitatea vieții.

”Cel care vine acasă sau cel care vrea să se mute la Bărbătești nu trebuie să vină prin noroaie. Nu trebuie să avem drumuri de pământ în 2020. După drumul Șuia de aproximativ 2 km am reușit să betonăm drumul Boangăr. Mai sunt și alte drumuri în proiectul nostru și mă refer expres la drumul spre Costești”, spune Banacu

Un alt proiect care urmează a fi implementat este reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea cu aparatură a dispensarului din Bodești, edilul spune că și această unitate va fi una model, precum sunt și celelalte de pe raza localității. În domeniul socio-cultural există finanțare pentru Centru Cultural din comună.

Iar în scrut timp vor începe execuiile la alunecările de teren.

Primăria speră că în acești ani va prinde contur și satul de vacanță pentru că există interes pentru zona de sub munte.

Aflată între Horezu şi Râmnicu Vâlcea, la poalele Căpăţânilor, Bărbăteştiul reprezintă dantelăria Olteniei de sub munte, unde fiecare locuitor stă într-un conac, parcă. Ascunse de meri, printre florile de fân care încep să crească, avem parte de o simfonie unică pe această hartă a Valahiei străbune.

Toate drumurile duc spre “în sus”, se zice aici la Bărbăteşti, pentru că sunt trepte, comuna fiind dispusă ca într-un amfiteatru, din oricare parte ai privi-o. Se încheie acolo, în valea îngustă a Otăsăului, unde primăria mizează pe dezvoltarea unui sat turistic. La poarta muntelui, unde pântecul pâmântului scoate ape minerale, unde noaptea stau doar greierii şi unde cucii sunt recitatorii zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *