Bărbătești a fost una din destinațiile orășenilor care s-au mutat la țară, în anul pandemiei

Viața la țară, o nouă expresie care a stimulat în anul pandemiei o migrație uriașă a orășenilor spre rural, acolo, fie unde aveau proprietăți sau rude, mulți chiar ridicându-și în 2020, o casă în mediul rural.
Acest fenomen s-a înregistrat și în comuna vâlceană Bărbătești, unde, spune primarul Constantin Banacu, s-a înregistrat o revenire destul de mare a multor localnici care aveau rezidența la oraș.
”Anul 2020 a fost un an în care românul a redescoperit farmecul vieții de la țară. Pandemia, mai ales în primele luni a determinat multe familii din Bărbătești, care locuiau în oraș, să se mute aici, unde fie aveau o casă bătrânească, fie au investit în reabilitarea sau chiar construcția uneia noi. Munca la distanță, care deja este un lucru uzual, școala online au fost cauze care au contribuit la această migrație de la oraș la sat”, spune primarul Banacu.
Acesta spune că anul 2020 a fost unul care a cunoscut un număr mai ridicat de eliberare a autorizațiilor de construcție în comuna Bărbătești.
De altfel localitatea este una cu un grad mare de confort, grație și utilităților care sunt până în prezent o realitate. Canalizarea acoperă 30 de km din conductă, apa potabilă 90 de km, însemnând 90% din gospodării. Drumurile sunt majoritatea asfaltate, mai puțin 2 km, pe care administrația vrea să îi încheie în acest an. Sunt toate rețelele de telefonie mobilă, plus rețele de cablu și internet.
”Gazele sunt ultima investiție pe care intenționăm să o introducem în localitate, documentația a fost depusă într-un parteneriat cu Stoenești și Costești. Iluminatul modern acoperă 70% din comună dar în acest an îl vom definitiva”, a mai adăugat Banacu.
În rest, școlile, zona medicală, cu două dispensare fie modenrizate, fie în curs de modernizare, fac din comuna Bărbătești una dintre candidatele localităților rurale cu un grad mare de dezvoltare din județul Vâlcea.
Dar și așezarea comunei în zona submontană a Munților Căpățânii, în bazinul monahal al Horezului, o face să fie una atractivă pentru cei care doresc o proprietate în mediul rural. Faptul că există felurite trasee de drumeție, comuna este plină de livezi, fânețe, cărări turistice, un aer curat, contribuie la frumusețea acestei localități din Oltenia de sub Munte.