Băluță: Românii de la sud și nord de Carpați s-au unit mai întâi la Vaideeni și abia apoi la Alba Iulia
Ursu- Ursulețul.
Asta a fost promisiunea noului mandat de primar al comunei Vaideeni. Realizarea unei stațiuni de top din Vâlcea care urcă de la 1700 la 2100 metri, Ursu – Ursulețul. Al treilea mare prooiect montan din județul nostru după Obârșia Lotrului (Voineasa) și Vârful Romani (Horezu).
”Este o provocare pentru întreaga noastră comunitate. De a avea Vaideeniul de Sus și nu doar pe cel de aici. O combinație între Vaideeniul păstoresc, Vaideeniul montan, o localitate care să adune tot – tradiții, istoria noastră seculară, migrația noastră de peste munți, prima unire români cu români, frumusețea portului nostru, a arhitecturii, a munților. De aceea s-ar putea ca tocmai această a treia stațiune să fie prima ca și specificitate. Nu va fi doar o stațiune de munte, ci va fi un Vaideeni de Munte, un Vaideeni al celor două suflete de români, ai Ardealului și ai Olteniei. Adică stațiunea păstorilor care au cucerit acesti munți și i-au îmblânzit, trâgând România peste tot, pregătind Alba Iulia. ”, spune primarul Daniel Băluța.
De altfel Vaideeniul este de departe una dintre cele mai fascinante comune vâlcene, cu o arhitectură deosebită, cu o istorie pe măsură. Este o localitate care a explodat turistic în ultimii 5 ani, devenind una dintre localitățile emblematice din România. Tocmai prin această compoziție reușită dintre românii transilvăneni și cei din Oltenia de Nord.
Se spune, că unirea românilor de la sud și nord de Carpați a avut loc mai întâi la Vaideeni și apoi la Alba Iulia. A fost un experiment reușit, familiile de români au creat puntea care a grăbit România Mare.