Baletul PSD-ului și PNL-ului între Lumea Civilizată Versus brăcinarii lui Simion și budigăii Șoșoacăi poate fi o catastrofă electorală în 2024

Lumea se împarte azi în alb și negru. Că unii vor să spună că are și nuanțe de gri pe ici pe colo, fac o gresală amară, una care poate să se transforme într-o revoluție a catacombelor în 2024, cu rezultate greu de cuatificat. ,

Lumea de cel puțin un an, asistă la un război. Matematica este simplă. Un stat agresor, cu pretenții imperialiste a trecut o graniță oficială, stabilită prin legi internaționale și a dat startul unui masacru și unui adevărat genocid în Ucraina. Nu este altă formulă de interpretare. Că vezi și la alții, că Occidentul a făcut și el de astea… Ceea ce face Rusia acum nu are nicio legătură cu ”exportul de democrație” mai mult sau mai puțin violent al Occidentului în Lumea a treia, practicat vreo 5 decenii.

Agresiunea lui Putin are directă legătură cu agresiunea lui Hitler din 1939 și cu anexările anterioare ale Germaniei naziste (Austria, Cehoslovacia etc). Este o agresiune pe care orice om cu rațiune, oricât de mult ar iubi sau nu Ucraina trebuie să o condamne și să se realieze apriori poziției oficiale că acest război trebuie încheiat cu Rusia cel puțin dincolo de 24 februarie 2022 sau chiar 2014. Deferendumrile pe care le avem (dacă le avem) cu Ucraina le putem lămuri în conext de pace, după ce se termină cu agresiunea lui Putin.

În fine, lumea politică de azi se împarte și ea, între cei care condamnă agresiunea rusă și cei care o scaldă sau chiar o susțin.  În prima parte avem zona civilizată iar în celelalte două poziții avem o rusofilie recunoscută sau mascată.

În România, singurul partid care și-a asumat oficial, fără puncte de ezitare poziția lumii civilizate este USR. Precum în extrema cealaltă, susținerea mai pe față mai pe dos a medievalismului rus, o regăsim la AUR și la grupulețul din jurul Dianei Șoșoacă.

Unde joacă celelalte două partide mari, care pentru moment compun și arcul guvernamental?  Într-o zonă care deși oficial, în narativ, condamnă agresiunea rusă, pe alocuri, mai sunt voci care îi oferă circumstanțe totuși. O scaldă. Sunt voci în PSD, mai multe, dar și în PNL care caută nuanța de gri, simțind că este un electorat național comunist care ar putea fi câștigat prin aceste ambiguități. Nimic mai fals. Cele două partide nu vor reuși să smulgă electorat AUR, care deja e consacrat pe o direcție dar pot reuși foarte bine să piardă propriul  electorat educat.

PSD și PNL trebuie să joacă o carte clară fără urme de ambivalență. La Vâlcea, din fericire, din discuțiile purtate cu ambii lideri, Rădulescu PSD și Buican PNL, pot spune că  sunt de partea corectă a baricadei și președintele social-democraților precum și cel liberal sunt pro UE, anti-Putin și cu opinii clare de suport al Ucrainei. Însă, în ambele partide sunt și membrii care o scaldă, semn că ”dragnismul” în cazul PSD nu este mort de tot, el doar vegetează, precum și Fenechiul liberal mai are puișori.

Dacă PSD și PNL vor lăsa electroni electorali pe margini să fie și cu ”crucea și cu coasa”, riscă foarte mult, riscă să cimenteze electoratul AUR și să-l dezamăgească pe al lor. Pentru PSD știm că este foarte greu, de la un partid cu multe voci naționaliste, xenofobe și anti-europene să treacă la un limbaj de Bruxelles dar, parcă Marcel Ciolacu asta se angajase să facă atunci când a preluat partidul.

PNL are aceeași timiditate în a-și afișa poziția, nevâzând câ în Polonia, Estonia, Cehia, partidele care au jucat categoric cartea Ucrainei, NATO au câștigat sau sunt pe primele locuri în sondaje.

Este momentul în care orice balet devine foarte păgubos electoral, în contextul în care oficial, Vladimir Putin este considerat criminal de război iar spațiul lui de vizite în exterior se limitează doar la 32 de state din 193, în oricare alt stat putând fi săltat pe loc.

Anul 2024 înseamnă o clarificare a pozițiilor, a apartenențelor politice. Cine este cu zona civilizată și cine se înscrie la granița dintre Întneric și Lumină. La Întuneric știm clar că îi avem pe Simion și Șoșoacă și alături de ei pe toți românii care nu au înțeles nimic din ce se petrece pe lângă ei, în 32 de ani, un electorat clinic și compromis neuronal Dar la Lumină ce avem?

Din acest punct de vedere, parcă este mult mai credibilă Maia Sandu, care ar avea toate motivele din lume să o scalde, pentru a menține un dans păgubos pentru propria țara dar și unul confortabil pentru pozița sa. Numai că Maia Sandu este mult mai categorică decât Ciucă sau Ciolacu și pare că știe ce vrea.

Ai noștri se mai uită cu un ochi și la brăcinarii lui Simion și sub gogoșarii lui Șoșoacă.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *