Bălceştiul este singurul târg autentic oltenesc al Vâlcii

Cred că este, de departe, cel mai pestriţ oraş din Vâlcea, care are, poate, cel mai impregnat stil oltenesc din judeţ. O combinaţie între case vechi antebelice şi fosile comuniste, între parcuri şi târgoveţi, între case noi şi frumoase şi tăblăraie, între pub-uri noi şi moderne şi birturi ponosite.

Bălceştiul este un oraş nici bogat, nici sărac, nici urât, nici frumos, dar are parfum. Teii de vară se combină cu mirosul de sat vechi de şes, cei îmbrăcaţi în stofe se amestecă cu oltenii guralivi. Case mari cu trandafiri brâncoveneşti alături de case cu buruieni. Jeanşi şi amărăşteni, fete şi femei cu basma… un compozit românesc reuşit.

Paradoxal, nu există şomaj mare, toată lumea se descurcă. Are un venit “de pe undeva”, nu excelează în bogăţii, dar nu arată nici a oraş pustiu şi trist ca acelea falimentare din Bărăgan.

Bălceştiul are în el seva aristocrată. Bălceştiul are un fundament de istorie pe care puţine alte oraşe din această parte de judeţ o cunosc. O istorie, o economie de secol XIX, o relaţie directă cu lumea academică a lumii. Şi mai e ceva, dacă nu era Bălceştiul din România, evoluţia nu ar fi existat. Da, aşa e, dacă nu era Bălceştiul, nu era Petrache Poenaru, nu era stiloul, banala ustensilă de scris cu care ne-am chinuit în copilăria noastră, care a marcat un salt uriaş în istoria scrisului, evident, până la apariţia tastaturii.

Parfumul Bălceştiul, oraş care are viitor, trebuie respectat. Mie îmi place oraşul, dar nu mă întrebaţi de ce. Aud carele de odinioară, văd birjele boierilor de pe Olteţ, văd această mulţime pestriţă, văd culoarea, mulţi tineri, un oraş cu un liceu bun, cu un centru elegant. Aşa e, în centru trebuie reparată greşeala cu spitalul. Fie spital, fie o clinică modernă, în niciun caz chestia aia cu persoane cu dizabilităţi. Mă gândesc că şefii de la judeţ vor realiza că această idee este inoportună.  Bălceştiul nu este un sanatoriu şi nici periferia urbană a Vâlcii.

Liviu POPESCU

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *