Bălceştii de Vâlcea, istoria drapelului românesc a plecat din acest târg al Olteţului

Oraşul conţilor şi al lui Poenaru, Bălceştiul, este capitala Tricolorului Românesc. Puţină lume ştie acest lucru: că la Vâlcea a fost creat, pentru prima dată, drapelul României.

Un oraş aflat la intersectia drumurilor comerciale ale Olteniei de Sud cu Oltenia de Nord este povestea drapelului României.

Istoria tricolorului începe prin prezența culorilor naționale pe primul drapel propriu-zis, al primei reprezentanţe naționale din istoria modernă a României, care a fost Adunarea Norodului din timpul revoluției conduse de Tudor Vladimirescu la 1821.

Este vorba de steagul confecționat la Mănăstirea Antim din București și instalat la Padeș în ianuarie 1821, când Tudor a declanșat revoluția. Tricolorul este prezent în ciucurii de la hampa steagului și în culorile reprezentărilor cu caracter religios (Sf. Tiron, Sf. Gheorghe, Dumnezeu) de pe aversul lui.

Dar orice revoluţie are nevoie de un steag. Şi orice naţie are nevoie de un drapel, spune el, Poenaru. Se ştie că Petrache nu dorea nimic din steagul semilunei, nicio culoare, ci dorea ceva cald, ceva aproape de sufletul românesc. Albastrul l-a luat de la apa Olteţului, iar galbenul şi roşul se pare că au fost inspirate de culorile toamnei bălceştene. Franjurii sau ciucurii steagului revoluţiei lui Tudor au primit această decoraţiune, fiind, astfel, pentru prima dată când tricolorul românesc apare oficial într-o luptă.

Acesta este Bălceştiu, un oraş frumos al sudului de Vâlcea, un adevărat simbol al românismului, păstrător al spiritului nostru în timp.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *