Bălceşti este oraşul unde se întâlneşte Oltenia de Sud cu Oltenia de Sub Munte

Bălceşti.

Nu-i aşa că primul lucru la care vă gândiţi, cei care nu au ajuns mai deloc la peste 80 de km mai jos de Râmnic, pe drumul vechi al Craiovei, că vorbim despre o oarecare comună cu pretenţii de oraş?

Eroare fundamentală. Bălceştiul este un oraş în toată regula şi nu unul oarecare, ci unul care din fericire şi-a păstrat multe de casele târgoveţilor de acum peste 100 de ani, compunând un centru istoric.

Și nu doar comercianți, la Bălcești au locuit și au avut sedii sau birouri agricole, marii latifundiari ai zonei, Otetelişenii, Pârâieinii, Zătrenii, aici fiind una din primele burse agricole ale Olteniei.

Târgul de pe Olteţ este de fapt un oraş cochet, dinamic şi care se confomează intersecţiei dintre cele două Oltenii. De aici începe Oltenia de sud şi cea de sub munte, se caută drumurile în toate direcţii. Bălceştiul este locul unde se întâlnesc drumul Craiovei, al Gorjului, al Oltului, al Horezului, al Râmnicului.

Poate şi de aceea, la Bălceşti s-a scris istorie, cartierul general al lui Tudor Vladimirescu, drapelul tricolor, tot aici se pare că a fost un important centru regional  al Răscoalei de la 1907.

Dacă nu veneau comuniştii, Bălceştiul avea o altă evoluţie, da, era cu siguranţă oraş şi azi, dar unul care îmbina o aristocraţie a pământului, a agriculturii cu un urbanism civic de bun simţ.

Asta vor de fapt autorităţile locale să recreioneze, un oraş frumos al sudului, unde afacerile din agricultură să producă profit, să existe un spirit citadin şi să readucă în prezent, faima Târgului de pe Olteţ, de odinioară, locul unde se întâlnesc cele 2 Oltenii, de nord şi de sud…

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *