Băile Olăneşti, un brand internaţional consacrat în turism dar şi despre o taxă extrem de controversată
Staţiunea Băile Olăneşti poate afirma acum la finele verii că numărul turiştilor care au optat pentru oraşul izvoarelor de aur a depăşit numărul record de 50.000, o mică parte fiind turişti străini.
„Este primul an, în care se poate spune că turismul de agrement s-a consolidat iar Băile Olăneşti iese din paradigma unei staţiuni exclusiv socială. Asta se datorează proprietarilor de hoteluri care au înţeles să iasă în întâmpinarea celor care vin aici şi cu alte oferte, cu puncte de atracţie, să abordeze segmentul tinerilor şi de ce nu, să devină o destinaţie de week-end pentru cei din Râmnic şi nu doar”, spune primarul Sorin Vasilache.
Acesta adaugă şi faptul că investiţiile guvernamentale vor spori axa turismului monahal, astfel încât să fie facilitat accesul turiştilor şi spre zestrea de mănăstiri care se află în bazinul Olăneştiului – Iezer, Pahomie, Bradu.
„Mă refer la consolidarea drumului judeţean Iezer Pahomie, care va fi realizat de CJ, prin investiţie guvernamentală. Băile Olăneşti va urmări mai multe coordonate de turism – balneologia, agrementul, monahal şi agro-turismul. Cu precădere ultimul este o ofertă tentantă spun eu, pentru cei care vor să dezvolte turism aici. Comanca, Tisa sunt sate, perfect conservate, aflate în mijloc de natură şi care pot dezvolta mici pensiuni agro, ecologice, oferind celor care doresc să evadeze din cotidian, din tumultul metropolitan pentru câteva zile, exact relxarea de care au nevoie”, a completat edilul din Olăneşti.
Însă, în toată această dinamică a turismului, există şi vechea problemă a staţiunii, semnalată şi mediatitizată de nenumărate ori în media, dezbătută de turişti şi localnici, din păcate, însă şi cu multă agresivitate. O problemă care ar putea fi tratată obiectiv şi care la final s-ar putea încheia cu un rezultat care să fie agreată de toate părţile. Este vorba de taxa pe izvoare, subiect deja intrat în istorie, subiect pe care chiar şi eu l-am discutat cu administratorii, investitori puternici în zonă, un subiect însă care nu trebuie tratat cu agresivitate ci cu un dialog constructiv, argumentat.
Taxa pe izvoare reprezintă un minus de imagine atât pentru staţiune cât şi pentru respectivii investitori, care, oricâte ar face în sens bun, pentru staţiune, vor rămâne anatemizaţi şi vor genera un nor de critici care nu duc la nimic bun. Cert este că această taxă trebuie fie regândită, fie înţeleasă, orice argument economic, oricât ar fi de pertinent în actuala conjunctură, în dreptul acestei taxe, nu va schimba vreodată retorica celor care o contestă.
De aceea, sugestia noastră pentru administratorii acestor izvoare este clar fie găsesc soluţii pentru eliminarea taxei pe izvoare, fie o argumentează clar celor care o contestă. Asta dacă ţin cont de imaginea lor în staţiune. Vorbim de cel mai mare investitor din Băile Olăneşti care plăteşte în urma acestei taxe o redevenţă de peste 3 miliarde vechi pe an.
Păcatul este al investitorilor respectivi care nu ştiu să argumenteze aceste taxe, generând un val uriaş mai mult sau mai puţin argumentat de populism şi local şi naţional.
Liviu POPESCU