Băile Govora – orașul blaturilor politice, în 25 de ani a fost reabilitat doar un parc și primăria de două ori
De mai bine de o lună, Băile Govora ține capul de afiș al televiziunilor naționale, mai multe emisuni arătând un puroi care începe să supureze într-un oraș în care aceeași administrație locală decide viața urbei de aproape 24 de ani. Paradoxal este faptul că în 24 de ani orașul a decăzut economic, demografic, turistic dar nimeni nu a avut interesul să se schimbe ceva.
Singurele speculații care s-au făcut pe această temă țin de blaturi politice, nimeni nu a dorit pe fond să schimbe o situație politică administrativă din varii motive deși era cazul. În spatele actualei administrații care și-a dovedit după cum spuneam ”măiestria” s-au adunat mulți oameni de afaceri, lideri politici de toate culorile. Ciudat, nu?
Băile Govora a fost o perlă a zonei balneare din România, încă de la înființare, cu mai bine de un veac în urmă și asta grație unui aer ozonat, fiind în Europa, a două zonă cu un echilibru ionic, un aer care face din stațiunea vâlceană cel mai bun medic natural în tratarea astmului. Băile Govora a tratat decenii bolnavii de astm la care se adaugă apele minerale bogate în Iod, deci un univers medical oferit Vâlcii, de sfânta natură. Băile Govora era cotată la Bursa de la Paris în anii 30, fiind considerat un loc unic în această parte de Europă.
Și atunci de ce numărul de turiști a scăzut masiv în ultimii ani, în timp ce în celelalte stațiuni vâlcene, s-a triplat. Comparativ, în luna iulie, în timp ce în Călimănești, numărul de turiști se apropie de 30.000, în Băile Govora acesta a scăzut sub platoul de 4000, câți erau în iulie 2022.
Școala govoreană, gimnazială, are învățământ simultan, nereușind să adune elevi suficienți pentru o clasă normală iar în liceul govorean, un singur elev a susținut bacalaureatul.
Trist este că majoritatea clădirilor de epocă, un patrimoniu fantastic de început de veac XX, se prăbușesc, Govora fiind pe vremuri numită chiar Sighișoara Sudului, având în vedere multitudinea de clădiri vechi, de arhitecturi deosebite, raportată la suprafața orașului. Și atunci?
În cei 23 de ani de mandat, singurele mari proiecte ale administrației din Băile Govora a fost unul european în 2010, care a însemnat reabilitarea Parcului Pinard, a albiei Hința și a unui drum spre satul Curături. Iar alte două au fost reabilitarea primăriei, acum 20 de ani și o nouă reabilitare, proiect care se derulează în prezent. În rest, prea puține investuiții, o inerție care a degradat suficient de mult acest oraș, încât este foarte greu să speri că ar putea avea o perspectivă. Ce s-a întâmplat oare.
Prima teorie a fost aceea a blaturilor politice din Govora. Sau, extins, o ”cârdășie” între tot spectrul politic și oameni de afaceri, cei puțini din zonă, pentru a nu schimba statutul. Un fel de pace socială (Pax Govoreana), liniștea în care toată lumea câștigă, nu avem convulsii. Chiar dacă pierdem per ansamblu. Pierdem, pierdem dar mai rezistăm. ”Adversarii” actualului edil parcă erau aleși cu mâna, oameni care să nu deranjeze, să fie campanii cuminți, fără să zguduie postamentul, să nu deranjeze praful de pe această stațiune, un praf care se așeza cuminte, precum zăpezile de altă dată. Chiar dacă au existat teorii cu ”chinezi” investitori care ”brusc au murit toți de Covid, fiind din Wuhan”, în realitate nimic nu a modificat mersul din ce în ce mai rău al stațiunii. Blatul politic care, se mai spune, avea și cauze mai concrete, legăturile actualului edil cu lumea justiției, ceea ce conferea o protecție și o siguranță pentru toți politicienii și oamenii de afaceri ai regiunii.
Totul a curs într-o sferă etanșă, într-un ignore total, încât oamenii au intrat în acel sindrom Stockholm, considerând că edilul este unic și singurul care trebuie să existe la primărie, chiar dacă totul se năruie în zonă. O enclavizare, departe de ochii lumii, într-un amalgam de încrengături între administrație, mediul politic și mediul de afaceri. Asta până în urmă cu trei ani, când Mihai Mateescu s-a trezit, după două decenii de ”pax govoreana” cu un adversar redutabil, aruncat politic pe un partid mic, care însă, a fost la limită pentru a scurt circuita (in)voluția stațiunii. Cert este un lucru, deși din afară pare circ, cutremurul care lovește puternic statul stațiunii este ca o exorcizare, este un cutremur menit a reseta, a scoate din cavernă tot putregaiul care s-a strâns în Băile Govora în decenii de univers paralel.
Băile Govora a ieșit din zona tăcerii, din zona acelei liniști ”blatiforme” și se despăduchează. Populația care încremenise în proiect vede acum tot gunoiul strâns sub preș. Este o uriașă paleontologie politică și administrativă care se petrece în aceste luni la Băile Govora. Bolovanul s-a urnit din loc și începe să calce, să zguduie. La început a fost o panică, au apărut presiuni din toată zona care se complăcuse, acum este un haos. ”oare chiar se va schimba ceva aici?” Câțiva funcționari au avut curajul să arate cu degetul spre hainele împăratului. E gol! Și au început acțiunile în instanță. Destul de greoi pentru că știm cu toții cine e acolo și de ce s-a tăcut atâta vreme.
Dar semnalul a fost dat, Govora a intrat într-o terapie de șoc și parcă începe să respire! (Orașul aerului curat era sufocat!). Ies la lumină atâtea și atâtea bube încât te întrebi dacă va rezista acest oraș, terapiei. Contrareacția este pe măsură. Tot felul de demoni, de personaje insalubre ies să apere vechea stare de spirit. Se lovește cu mese, cu scaune, cu amenințări în tribunale, cu procese…Metastaza Govorei. Este o luptă a infecției din corpul Govorei, o luptă disperată pentru că urmează un Domino care nu se știe unde va lovi ultima piesă. care va fi ultima verigă prăbușită.
Populația se dezmorțește și vede precum oamenii lui Platon din peșteră că adevărul este altul, nu umbrele de pe pereți. Un lucru din nou e cert, mâlul a fost tulburat de pe fundul măriii iar o uriașă mașinărie de terapie de șoc a fost pusă în funcțiune. Ireversibil. Este un tăvălug care va scoate din enclavizare o stațiune care ar fi putut fi altfel și altcum. Îi urăm succes lui Radu Bărăscu, cel care a inițiat acest uriaș taifun și a dat curaj celor din Govora să vorbească, să nu tacă, este pentru prima dată în 23 de ani, când există opoziție, un Consiliu Local majoritar care a avut curajul să ia măsuri antipopuliste, un risc major dar înțeles de populație, și asta nu e deloc puțin.
Un semnal bun este că oamenii de afaceri tac și au bătut în retragere. Ciudat este însă că ambele mari partide politice care au gestionat în istorie blatul de acolo, tac. PNL încă nu a renunțat la Mateescu, deși îi aduce grave prejudicii de imagine iar PSD o scaldă.
Dar soarele începe să se vadă peste ulucile gardului. Lumea știe că există o viață postmateescu în Băile Govora.
Govora ar trebui, dupa 20 de ani, declarata zona defavorizata, la fel ca Filipestii de Padure(vezi facilitatile fiscale pentru Dr. Oetker et. al.), oferite ceva avantaje fiscale pentru toti investitorii pentru inca vreo 20 de ani, astfel incat sa devina tentanta pentru investitii serioase.
Momentan lipsesc multe: un sanatoriu de recuperare adaptat anului 2023, spatii de cazare minim 3 margarete si conditii de luat masa ieftine(cantine/impinge tava), o piata agro-alimentara acoperita, locuri de joaca pentru beneficiari, o gara CFR(turismul de masa se face cu CFR-ul, nu cu autoturismul electric), statie de salvare, punct termic CET, o benzinarie diesel, sere pentru legume la Gatejesti etc.