Băile Govora, o staţiune frumoasă evitată însă de turişti

Este una din bijuteriile sudului, cu cele mai multe clădiri de patrinmoniu, din păcate multe în ruină. Are un parc de excepţie, unicat în România, are hoteluri de la 1900, are o promenadă spectaculoasă, are un aer unic în Europa, prin echilibrul de ioni. Dar….Dar, nu are turişti.

Băile Govora, bătrâna doamnă a turismului din sudul ţării, cu parfum de epocă, se zbate azi într-o dezolantă pustietate fără perspective. De ce?

Cine a făcut un tur al staţiunilor vâlcene în acest sezon a remarcat următorul lucru, la Călimăneşti nu ai unde parca o maşină, la Olăneşti se menţine constant numărul de turişti, la Govora însă..singura dată când a fost o oarecare aglomeraţie s-a produs în week-endul trecut cu Florile Govorei, un fel de specactol al oraşului. Dar cu o floare nu se face primăvară sau vară turistică..

Ce nu merge atunci? Deşi există cum am spus, un adevărat ceva efort în ultimii ani de a moderniza staţunea, nu se văd rezultate. Pentru mine ca vâlcean, îndrăgostit de parfumul acestui splendid oraş, este o durere.

„Nu avem ce face în Govora”, spune un tânăr la un restaurant din Căciulata. „Da, am văzut că există un parc frumos dar acolo e o cârciumă cu manele. Parcă am fi pe vremea lui Ceauşescu acolo”, spune el.

Da, poate că aşa e…Turişti nu îi atragi dacă nu ai o ofertă, deşi în Govora există un hotel de patru stele. Toată lumea merge la pesniunea de peste drum, unde e „parcă mai multă viaţă”. Dar nu există nicio ofertă, un pachet…

Băile Govora este o staţiune a contrastelor, multe din clădăirile vechi sunt în paragină, cel puţin într-un parc foarte frumos reabilitat sunt câteva clădiri care îţi prăbuşesc simţurile. Pavilionul este o ruină, cinematograful cazinou la fel, sunt clădiri monument dar care se apropie de mormânt. La fel pe drumul spre Pietrari, numeri vile de acum un secol a căror tocărie este distrusă, ferestre terminate, geamuri sparte. Singurele locaţii unde, să spunem, poţi mânca, sunt vreo trei în cadrul a două hoteluri şi o pensiune.

La ora 20, seara, oraşul este parcă sub bombardament, nu mai există ţipenie de om pe străzi, parcările sunt goale. Ştrandul este acelaşi de până în anii 90, cu mici, foarte mici îmbunătăţiri. Deci ce face un turist la Govora. Se plimbă. Prima zi, da se plimbă prin parc, pe străzi, pe maurile Hinţei. A doua zi? Se plimbă, a treia zi se plimbă, a patra zi se plimbă???? A patra se plimbă departe de..Govora, definitiv.

Cine sunt vinovaţii pentru care un oraş atât de frumos, un oraş elegant nu atrage turişti? Lipsa oricărei strategii de marketing, asta este clar. Se spune că între administraţie şi principalii investitori din oraş există un război de gherilă. Nu s-a găsit identitatea, brandul? Poate govorenii ştiu mai bine care sunt cauzele, pentru care, poate una din cele mai frumoase doamne ale turismului nu are peţitori.

În tot acest timp, cenuşăreasa turismului vâlcean, cum era acum doar 5-6 ani, Ocnele Mari, creşte într-un an, cât alţii în 10 şi se pare că în acest an, a avut chiar un număr record de turişti, existând o inflaţie de pensiuni, iar primăria ţine pasul, în fiecare zi căutând noi modalităţi de a atrage acolo…pelerinii.

Mihai IONESCU

One comment

  • chivu

    Govora ar avea mai multi turisti daca nu ar fi preturi atat de mari la hoteluri. Ca dupa renovare, Palasul are preturi de hotel exclusivist. Si nu e singurul. Eu cred ca nici nu se doreste ca Govora sa fie o statiune aglomerata, plina de turisti. Traim vremuri in care mafiile locale (politice ) au puterea sa faca orice lucru pe care si-l doresc. Asadar, nimic nu e intamplator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *