Băile Govora – Istoria unui patrimoniu distrus de clanurile politico – mafiote de după 1990

Mă uit iritat şi dezgustat la câţiva dintre politicienii sau politicienele de pe scena  vâlceană şi apoi mă apucă groaza când mă uit la Băile Govora.

Băile Govora este orăşelul cu cele mai multe obiective de patrimoniu din acest judeţ. Un patrimoniu similar Sighişoarei, tocmai de aceea i se mai spunea staţiunii vâlcene Sighişoara Sudului.

Azi nu am să dau nume, pentru că aveţi clar o trimitere exactă spre clanurile care au distrus patrimoniul Govorei.

Dar să o luăm cu începutul…

Govora1Până în 1947, Govora a fost perla aristocraţiei în materie de turism. Aici veneau Brătienii, Lupeştii, Lahovareştii, familia Argetoianu, familia Slăvitescu etc.. Aici se organizau cele mai multe partide de bridge, campionatul naţional aici avea etapa finală.

Familia Cantacuzino îşi disputa supremaţia cu familia Zorileanu la acest capitol. Parcul lui Pinard era plin de viaţă, de clădiri impunătoare, cazinoul realizat de Virginia Haret era emblemă, blazon regal  în această regiune,  fiind similar cu Palatul Zambaccian.

Govora a fost o poveste. Apoi au venit comuniştii. Până în 1989, au reuşit să distrugă tot, simbolul, esenţa, ADN-ul Govorei. Au sluţit, au distrus cea mai frumoasă cetate turistică a României de sud.

Tragedia se petrece însă după 1989!

Mai multe clanuri cu rezonanţă azi în politică şi administraţie pun mâna pe această staţiune. Pe tot ce înseamnă clădiri de patrimoniu. Nu ştim, dar cred că într-un mod extrem de dubios.

Un joc oribil şi murdar: Govora încape pe mâna unor bărbaţi şi dame care joacă în politică (în PDL, PSD, PNL) şi  care ating marea realizare. Efectiv, distrug ca nişte termite această staţiune. Cum, mă contestă careva dintre aceste Govora2clanuri ucigaşe?! Să le fie ruşine… să privească patrimoniul pe care îl deţin!

Păi nu vă e ruşine, măi ‘Eştilor şi ‘Eanilor, de cum arată Pavilionul Băilor din Govora, de vilele fără tencuială din centru? Nu vă e jenă de toate ruinele acestei staţiuni? Cum? Nu v-aţi înţeles la acţiuni, la bani, la comisioane, la exploatat?

Comuniştii au fost parfum pe lângă ce au reuşit, în 25 de ani, nişte termite capitaliste de Vâlcea să facă în staţiunea Govorei.

Mi-e milă de această bijuterie… De câte ori trec prin Govora şi văd în parcul frumos clădirile distruse, efectiv, îmi vine să iau un par şi să ucid capitalismul sălbatic, speculant, modul absolut obscur prin care aceşti parveniţi au pus mână pe Govora.

Govora sângeră azi, sângeră exact acolo, în inima ei, în patrimoniu. În nesimţirea celor care deţin Pavilionul Băilor, de exemplu. Da, proprietarii acestui pavilion, şi nu le dau numele, deşi ar merita-o, sunt nişte nesimţiţi, doar criminali, nişte fanfaroni, infractori de drept comun care au ucis Govora 3monumente, au ucis istoria! Să le fie ruşine pentru ce au făcut!

Să nu mi se scoată ochii acum cu Pallas-ul, un strop într-un ocean, în rest este mutilare, act de lezmaiestate.

Dar pozele arhitecţilor spun totul, spun cum clanurile ‘eştilor şi ‘eanilor au distrus Băile Govora.

Degeaba efortul administraţiei de a aranja parcul, falezele Hinţei, este doar un fard subţire dat peste dezastrul făcut de proprietarii patrimoniului govorean.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *