Băile Govora este cel mai sărac oraș din Vâlcea, cu mult în urma primelor 9 comune dezvoltate ale județului

Dacă în materialul anterior analizam veniturile și încasările din anul 2020 pe comune, acum să analizăm un pic situația orașelor și a municipiilor din județul Vâlcea.

Era evident că Râmnicu Vâlcea a avut, în 2020, dintre cele 89 de localități vâlcene, cele mai multe venituri proprii. Adică un total de 1.143,2 miliarde vechi. Asta plasează muncipiul nostru pe locul 19 la nivel național.

Ce este de semnalat: faptul că Râmnicu Vâlcea are încasări proprii mai mari, aproape de 3 ori, decât toate comunele la un loc. Iar nivelul veniturilor proprii ale comunelor a fost de 406 miliarde lei în 2020.

Cel de-al doilea municipiu, Drăgășani, a strâns anul trecut 116 miliarde de lei vechi, de zece ori mai puțin decât reședința de județ, dar a 4-a parte din veniturile celor 78 de comune.

Orașul de pe locul trei ca nivel de venituri în 2020 a fost Horezu, capitala ceramicii a reușit să adune 53 de miliarde vechi.

Locurile 4 și 5 revin, la diferențe reduse, Călimăneștiului și Băbeniului, cu aproximativ 50 de miliarde de lei.

Pe locul 6 avem orașul minier Berbești, cu un total de 25 de miliarde de lei. De remarcat că toate orașele, de la locul 6 în jos, sunt sub nivelul celor două comune dezvoltate ale județului: Budești (46 miliarde) și Mihăești (30 miliarde).

Pe locul 7, la orașe, avem Brezoiul, cu 24 de miliarde vechi, urmat, pe 8, de Băile Olănești, cu 22 de miliarde. Locul 9 este ocupat de Bălcești, cu 16,5 miliarde, și 10, de Ocnele Mari, cu 15,5 miliarde lei vechi.

Ultima poziție – cel mai sărac oraș din Vâlcea – aparține stațiunii Băile Govora, care a reușit să colecteze, anul trecut, doar 9 miliarde de lei vechi. Sumă care demonstrează incapacitatea stațiunii balneare de a profita de pe urma pandemiei, fiind una din zonele balneare cu specific medical pentru tratarea aparatului respirator.

Orașele vâlcene (9 la număr), fără municipii, au strâns venituri proprii de 267 miliarde de lei, jumătate deci din nivelul strâns de cele 78 de comune.

Iar ambele municipii au avut o execuție bugetară de 1.259 miliarde lei vechi.

Altfel spus, Vâlcea a a avut, anul trecut, ca venituri bugetare, 2.390 miliarde de lei vechi, un total care înseamnă veniturile comunelor, orașelor, municipiilor, dar și cei cele 45,6  miliarde de lei vechi ale Consiliului Județean.

De la Centru, pentru funcționarea județului (total UAT plus CJ), Vâlcea a primit aproape 2.000 de miliarde de lei. Au primit toate entitățile, mai puțin Râmnicu Vâlcea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *