Băile Govora, destinul tragic al unei staţiuni aflată de mulţi ani în moarte clinică

Dacă la Olăneşti şi Călimăneşti nu ai unde arunca un ac, în aceste zile, gradul de ocupare depăşind procentul de 100%, staţiunea Băile Govora nu-şi revine din apatie. Este o staţiune prăbuşită, încremenită în etapa tranziţiei, fără suflu. O staţiune muribundă, cu un trecut impresionant dar fără viitor.

Televiziunea PRO-TV a realizat luna asta un material, în care a arătat starea depresivă în care regăsim staţiunea cu cel mai bun echilibru ionic al aerului.

Deși are resurse naturale importante, țara noastră nu dispune de o strategie pentru modernizarea turismului balnear, așa că autoritățile locale fac ce pot.

Stațiunea Băile Govora, de pildă, a fost pe jumătate reabilitată cu bani europeni. Emblema localității, Pavilionul Central, este însă o ruină. Nici izvoarele cu apă sulfuroasă, pentru care turiștii vin la tratament, nu sunt îngrijite.

România deţine o treime din izvoarele termale şi minerale ale Europei. În orice ţară civilizată, o astfel de bogăţie ar fi pusă în valoare şi exploatată cu cap.

Turiştii care ajung în staţiunea Băile Govora, din judeţul Vâlcea, se bucură de aer curat şi izvoare cu ape minerale, însă în rest este dezastru. Nimic nu mai aminteşte de faptul că pe vremuri veneau aici la tratament foarte mulţi străini.

I-am surprins pe vizitatori în mijlocul unei dispute. Oamenii susţin că doctorii i-au atenţionat să nu bea apă de izvor, pentru că nu ar fi potabilă!

Turistă: “Să spui că apa aceasta este toxică. Haideţi, doamnă.“
Turistă: “Dar nu spun eu, doamnă! Doctoriţa a spus!”
Turistă: “Las-o să vorbească!“
Reporter: “Aşa v-a spus că apa nu este verificată şi este toxică?”
Turistă: “N-a zis că-i toxică, dar nu e verificată! Dacă se întâmplă ceva, să nu veniţi la noi!”

Am încercat să lămurim acest aspect cu proprietarul izvoarelor, SC Băile Govora SA. A refuzat să fie filmat. A recunoscut însă că în cazul celor două izvoare, analizele au ieşit prost și le-a oprit din precauţie. Acum sunt în reabilitare. Nu ştim cât va dura. Proprietarul ne-a asigurat însă că izvorul care curge este testat şi sigur pentru pacienţi.

Turistă: “Am fost acum 4-5 ani şi era parcă, totuşi, mai îngrijit. Din an în an, mai slab.”

În vremurile sale de glorie, 40.000 de turişti străini şi români veneau aici la tratament. Prin anii ’80 oamenii nu stăteau cu frica prăbuşirii clădirilor. Băile Govora era considerată “cea mai profitabilă staţiune”. Şi era cerută pentru izvoarele cu apă sulfuroasă, iodurata şi bromurata.

Valori terapeutice incontestabile care au poziţionat-o pe primul loc în tratarea afecţiunilor respiratorii, ORL şi a problemelor locomotorii. Totul s-a distrus în timp, cum s-a intamplat cu Pavilionul Central pentru băi – o emblemă a staţiunii ridicată după planurile arhitectului francez Ernest Doneau.

Tot Societatea Govora SA deţine şi această bijuterie arhitectonică. Susţine că nu are bani să refacă centrul de tratament. Ar fi investit deja 8,5 milioane de euro în celelalte 45 de clădiri pe care le are în proprietate. Şi a redat circuitului turistic 3 hoteluri cu baze de tratament la standarde europene.

Nici primăria nu e mai prejos cu laudele. Edilul spune că a scos alte 10 clădiri din ruină, investind 6 milioane de euro, bani europeni şi fonduri guvernamentale. Adevărul e ca jumătate din staţiune arată bine. Mândria primarului este parcul care datează din 1900 şi nu este unul obişnuit.

Turistă: “E frumos. În fiecare zi facem 4 kilometri, doi dus, doi întors. Tratamentul cel mai bun este aerul de afară.”

Şi atunci ne întrebam, pe bună dreptate, de ce staţiunea curată, aranjată şi refăcută pe bani europeni nu atrage turişti?

Reporter: “Ce oferă staţiunea?”
Turist: ”În afară de tratament, altceva nimic. Să stea în parc, să facă plimbările de seară şi cam atât.“
Turist: “Poţi să mergi în parc, să faci o excursie.”
Reporter: “Dar vreun eveniment organizat, să mergeţi la vreun teatru, concert ceva?”
Turist: “Dacă nu este, unde să mergem…?”

Deşi printre clădirile reabilitate se află şi sala de spectacole, cu amfiteatru în aer liber şi cinema, nimeni nu s-a gândit să organizeze şi evenimente.

Turist: “Se făceau seri festive cu muzica.“
Reporter: “Acum nişte seri festive în staţiune, aţi văzut?”
Turist: “La televizor. Atât. Turismul în ţara noastră e la pământ. E de râs, de râs.”

P.S. În staţiunea Călimăneşti – Căciulata se ridică 3 hoteluri de 4 stele. Numărul turiştilor străini deja a depăşit 10 procente. La fel şi în Băile Olăneşti. Nu mai spunem că şi Ocnele Mari a părut că se urneşte, fiind o destinaţie mai mult pentru râmnicenii care vor ştranduri cu apă sărată.

În zona Horezu şi Valea Lotrului deja turismul este o motor economic. La Vaideeni, primăria organizează lunar evenimente, fie în nume propriu, fie prin parteneriate. La Brezoi, Vâlcea deja are o carte de vizită culturală. La Govora însă…vreme e destulă.

2 comments

  • Stroe Constantin

    Dacă doriți m-ai multe informații despre cum s-a distrus șansa revigoratii stațiunii, șansă ce a avut-o în anul 2015,vă rog intrati pe Radarul Pădurilor și pe GNM-sesizari publice pentru gardă de mediu.O să aflați o parte din probleme semnalate de mine public în data de 20.07.2019.M-ai sunt multe de spus,dar o să aveți un punct de plecare pentru un demers jurnalistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *