Băile Govora, de 15 ani consecutiv este cel mai sărac oraș din Vâlcea înregistrând o prăbușire economică totală

Orașul condus de 23 de ani de Mihai Mateescu atinge un record trist, în sensul că, după 15 ani consecutiv se clasează, potrivit cifrelor de la Agenția Județean a Finanțelor Publice, drept cel mai sărac din cele 11 centre urbane din județul Vâlcea.

Mai mult, acesta nu reușește să atingă nici pragul de 2 milioane de lei venituri proprii, fiind departe de această cifră, cu doar 1,55 de milioane pe anul 2023. Având nevoie de funcționare (plata salariilor angajaților primăriei, salariul primarului, viceprimarului, energie, gaze), de încă 600 miii lei de la guvern. Adică bani din taxele noastre,  Băile Govora este un oraș asistat, fiind pe locul 22 în Vâlcea.

Este depășit nu doar de celelalte 10 orașe dar și de comune precum Budești, Mihăești, Bujoreni, Alunu, Mălaia, Voineasa, Frâncești, Păușești Măglași, Dăești, etc.

Este trist pentru o stațiune balneară de interes național să ajungă lanterna roșie, într-un an în care stațiunea Călimănești Căciulata devine independentă financiar (7,5 milioane lei), Iar Băile Olănești cu 3,2 milioane venituri proprii  a depășit mai bine de două ori cifrele din visteria Govorei.

Care sunt cauzele acestui eșec al Govorei, localitatea turistică, una care are nevoie de subvenție guvernamentală pentru a supraviețui?

Manageriatul defectuos care nu a reușit în 23 de ani să aducă un investitor serios în localitate, distrugerea unui liceu. ruinarea unei școli gimnaziale, unde se învață simultan, din lipsă de copii, ruinele hoteliere la tot pasul, lipsa unei strategii pe termen lung, aspectul dezolant al orășelului care aduce, din păcate, cu orașele miniere părăsite din Transilvania. Apropos, Băile Govora este depășit de orașul minier Berbești (3,5 milioane venituri) sau Bălcești (2,9 milioane), Băbeni (5,9 milioane), toate trei fiind până în anul 2003, comune.

Până acum 15 ani, Băile Govora era penultimul, dar Ocnele Mari deja au altă dinamică și altă perspectivă (deși stațiune sării este sezonieră momentan ea adună totuși 2,3 milioane venituri).

Mai trebuie spus că până în 1990, Băile Govora concura la bilete de tratament cu stațiunile Călimănești și Olănești, fiind una dintre cele mai căutate la nivel european pentru bolile aparatului respirator. În perioada interbelică, stațiunea Băile Govora se lupta pe bursa de la Paris cu alte stațiuni de top din Europa și concura cu Sinaia în România.

Având acest trecut și indicatorii economici din prezent, cu atât mai gravă este situația prăbușirii dacă nu a catastrofei economice a stațiunii conduse de mai bine de două decenii de Mihai Mateescu. El este managerul orașului și atunci când o companie merge prost, este falimentară, de regulă, conducerea este înlocuită.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *