Băbeniul, oraşul „celor 3 naţiuni” se dezvoltă economic în ultimii ani şi are nevoie de forţă de muncă

Un oraş care se dezvoltă simţitor, în ritm destul de alert este Băbeniul, un oraş cu mulţi antreprenori locali şi chiar cu o diveristate industrială, de la agro, retail dar şi confecţii metalice, bricolaje şi alte ateliere.

Băbeniul are o istorie foarte interesantă, este un conglomerat de tradiţii, de naţii şi etnii chiar, fiind un oraş care până în secolul trecut era cunoscut ca terminal forestier, aici ajungând buştenii de pe Bistriţa. De altfel, Băbeniul era denumit şi Târgul de pe Bistriţa, pentru că aici se întâlneau târgoveţi şi comercianţi din toate zonele judeţului, dar şi păstorii.

Pentru că Băbeniul are o componenţă importantă a păstorilor ardeleni, fiind capătul sudic al migraţiei din secolele XVII – XVIII. Aici însă a fost şi este încă o importantă comunitate de rudari, celebri meşteri în lemn dar şi comunitatea locală de lucrători forestieri şi legumicultori. Nu mai puţin de trei mari familii boiereşti au trăit în această localitate.

Băbeniul a fost până în 2003 cea mai mare comună din Vâlcea, devenind oficial oraş, după acel an. Considerat un oraş sărac, pentru că sunt încă dezechilibre sociale cauzate şi de falimentul unor industrii din perioada socialistă, totuşi, în ultimii ani, Băbeniul începe să conteze economic, fiind din punct de vedere al PIB-ului între primele 10 localităţi ale judeţului.

Astfel toate periferiile oraşului au zone industriale, cele noi înlocuindu-le pe cele vechi, un mare retailer judeţean are aici birourile şi centrul zonal, în Parcul Industrial al vechii Unităţi Militare funcţionează nu mai puţin de 15 agenţi economici.

Primăria în ultimii 2 ani, prin lucrări de investiţii a reuşit să cosmetizeze mult zona blocuri şi a implementat un amplu proeict de asfaltare pe majoritatea arterelor din oraş. Vorbim şi de un parc cochet în oraş.

Un mare avantaj al dezvoltării acestui oraş este şi faptul că a reulit să atragă forţă de muncă din comunele limitrofe, devenind chiar un pol regional. Dar cel mai mare avantaj constă şi în faptul că oraşul de întinde de-a lungul DN 64, Râmnicu Vâlcea – Slatina şi are legpturi directe spre Horezu şi Târgu Jiu.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *