Băbeni, singurul oraş din România aşezat pe Paralela 45

Ne aflăm pe traseul Paralelei 45, adică în oraşul Băbeni, singurul centru urban prin care trece una dintre cele mai importante paralele ale Europei.

Un oraş care a achiesat rapid la evoluţia de la comună, dovedind că pretenţiile localităţii celor trei naţiuni sunt extrem de mari şi că nu suferă de complexul metropolitan, acel provincialism tipic localităţilor mici.

Trei proiecte mari sunt acum în mapa edililor din Băbeni, trei proiecte care vor aşeza Băbeniul pe harta turistică şi economică a judeţului Vâlcea şi nu numai.

Proiectul Paralela 45: Pentru prima dată va fi marcat, pe teritoriul oraşului, cu reprezentări simbolice din loc în loc, traseul acestei linii geografice, constituindu-se un simbol al oraşului. Primăria speră că investitorii din industria hotelieră vor găsi un cârlig în această coordonată şi vor dezvolta afaceri în domeniu, Băbeniul urmând a fi cunoscut ca oraşul paralelei 45.

Proiectul izvorului cu apă plată: Nu mai este niciun secret faptul că izvorul care se află chiar pe marginea DN64 este cunoscut tuturor vâlcenilor, apa care se păstrează fără impurităţi şi fără a se tulbura zile întregi este căutată în fiecare oră de cei care se află în tranzit. Aici, primăria, pe lângă parcare, aşteaptă investitori care să dezvolte mici localuri, un han, restaurante, comerţ ambulant, aşa cum s-a dezvoltat o întreagă industrie la Deduleşti, în jurul unui izvor similar.

Proiectul Expo cu Vânzare al Meşterilor Populari este, poate, cel mai amplu proiect al actualei administraţii. Executivul doreşte ca, pe ambele părţi ale DN 64, să fie amenajate tarabe unde meşterii în lemn şi nu numai să-şi expună produsele. Băbeniul este oraşul unde se află cei mai buni meşteri populari, artişti sculptori. Pe modelul hurezean, se doreşte astfel un târg popular stradal cu obiecte lucrate manual – lemn, costume populare, covoare, olărit, tot patrimoniul acestui judeţ să fie expus pe DN 64.

Proiectul parcurilor: Băbeniul are în proiect dezvoltarea cât mai multor parcuri, oaze verzi, astfel încât oraşul să fie cunoscut ca oraşul ecologic, unde localnicii, dar şi vizitatorii să aibă unde să se plimbe, unde să se răcorească. Nu mai puţin de 3 astfel de parcuri sunt în proiectul administraţiei din Băbeni.

Proiectul celor 3 naţiuni culturale. Proiectul constă într-un târg care să reunească tradiţiile celor trei “naţii” de localnici care au format actualul oraş: păstorii ardeleni, românii legumicultori şi rudarii sculptori în lemn. Este, de departe, cel mai interesant compozit social al unei localităţi vâlcene.

Acestea ar fi, în linii mari, pilonii pe care administraţia din Băbeni  i-a fixat pentru următorii ani, piloni despre care primarul Ştefan Bogdan spune că “avem garanţia că, odată asamblat acest program, oraşul celor 3 naţiuni va conta altfel în economia judeţului Vâlcea”.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *